Ga naar de inhoud

In hun hum

Wat is het toch een genot om mensen op hun best te zien.

In hun element, in hun sas, in hun hum, op dreef, in the flow, in het moment. Begeesterd, vaardig en gedreven. Zichzelf, zoals ze zich het liefst zien. Doend waar goed in zijn. De stucadoor die alles gladstrijkt, de kunstschaatsster axelend, de tuinman virtuoos met zijn fonkelende snoeimes, de ambtenaar die bedaard een rubber stempel onder een document plaatst zonder te vlekken.

Ja, we maken ze ook wel eens anders mee (als ze struikelen, knoeien, snotteren, in hun vingers snijden, morsen, kijven, snoeven, stuk zitten, de boel de boel laten). Het zijn wel mensen tenslotte. Maar het is denk ik (ja, het is al na twaalven en het concert van vanavond heeft me misschien wat sentimenteel gemaakt) altijd een verhelderende oefening je bij mensen af te vragen hoe ze op hun best zijn. Soms moet je daar moeite voor doen, soms krijg je het gewoon voorgeschoteld.

Zoals vanavond bij het concert van Suzanne Groot en Anton Pauw. In de Haarlemse Philharmonie. Viool en orgel? Een incourante combinatie. Die twee hadden in ieder geval wel een klik samen, dat hoorde je al bij de eerste maten. De Grote Zaal was goed bezet en je merkte dat het publiek er zin in had. Veel Franck op het programma en Ysaÿe, dus dat zat wel snor. Alle ingrediënten voor een mooie avond waren aanwezig.

suzanne

Maar dan nog! Wat was het fantastisch. Ik heb Suzanne natuurlijk al vaker horen spelen (op mijn bloedeigen bruiloft in de Librije; in het tunneltje bij de Letterenloop; in de fietsenkelder van het Station), maar dit was iets van een andere orde. Zo hoort ze te zijn. Jaap Lampe, geef die vrouw een vaste avond in de Kleine Zaal, dacht ik na afloop. Of in de Grote. Zo willen we haar vaker zien. Met een organist, een cellist, een fluitist of een 300-koppig orkest met koor. Op haar best.

P.S. Anton Pauw komt er hierboven bekaaid af, maar ook hij was Groots (eerder RaDa-stukje met Anton hier, Kerkenvuller). En inmiddels staat een van de stukken van Rheinberger op Youtube!

P.S. Xtra: En het wordt kermis op de Grote Markt.

kermismarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *