Ga naar de inhoud

Drone

De dag is niet ver meer dat je in het park naar een irritante hommel mept met je krant, en nog eens mept en dat het weerloos in het gras liggende beestje een krakend, knetterend geluid blijft maken, terwijl aan zijn achterlijf een oranje knipperlichtje weigert te doven. Shit, een drone, denk je en in de verte komt de rood aangelopen eigenaar aanstieren om je te beschuldigen van vernieling van andermans eigendom.

Vanmiddag waren we bij Schoteroog (alias Teletubbyland – die vondst is als ik het wel heb van Richard Stekelenburg) en klommen naar het uitkijkpunt, ook al hielden een paar mannen daar iets in de lucht wat herrie maakte.

drone alone

Het kon hoog vliegen, het kon laag vliegen en was goed afgericht.

daaldrone

De mannen dirigeeerden hun drone vakkundig naar het landingsgebied binnen de betoncirkel, lieten ‘m even stationair in de lucht hangen als om het applaus in ontvangst te nemen en zetten ‘m toen zachtkens op de grond. Raakt de CIA overstuur als ik een foto maak, vroeg ik. Nee, zei de oudste (jaar of 35) zo gevoelig lag het niet, ik zou niet opgepakt worden wegens bedrijfsspionage. Toch was het meer dan een leuk speeltje. De aan de drone bevestigde camera maakte video-opnames, die in theorie gebruikt konden worden voor reclamefilmpjes. Zo ver waren ze alleen nog niet.

drone

Degene die het zendertje bediende, droeg een bril die hem toonde wat de drone filmde en als de opnames anders moesten, riep hij ‘cut’ stuurde hij ‘m terug voor take two. Kijk, zo zag de luchtregisseur er uit.

dreinmachinist

Wat kost ie? Ze deden er een beetje geheimzinnig over, maar een goede tweedehands auto kon je ook kopen voor dat bedrag.

“We leven in een SF-wereld”, tut-tutte de huisdichteres toen we een eind verderop in een grasveld een boek gingen lezen. Al kan het natuurlijk ook dat we hebben lopen suffen. Bij de bloemenkiosk kochten we een bosje ouderwetse rozen, die machinaal van het blad en doorns werden ontdaan. “Hoe lang bestaan zulke apparaten al?”vroeg ik, bereid me opnieuw te laten verwonderen door modern technisch vernuft. “Nou, deze is nog van mijn opa geweest,” zei de man.

Het was een leerzame middag.

2 reacties op “Drone”

  1. Peter Holthuizen

    De radiografisch bestuurbare zeilboot ligt inmiddels ver achter ons. Daar kun je tenslotte niet mee rond de Bavo vliegen, zoals in http://youtu.be/xexUyXrMBKI zo mooi wordt gedaan (ook rondom de Nieuwe Kerk trouwens).

  2. @ Peter: Leuk, ik kende het filmpje niet. Vooral het stuk met de Nieuwe Kerk (na 6 min.) vond ik geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *