Ga naar de inhoud

Verbroken Nederlands

‘Verbroken links gevonden.’

Trouwhartig komt het programmaatje Broken Link Checker dagelijks met deze mededeling. Die houdt in dat ergens in een stokoud RaDa-stukje een doorklikje niet meer werkt. Op zich nuttige informatie, maar waar het me hier om gaat is het aandoenlijke Nederlands. Een relatie kan je verbreken, maar een URL? Alsof iemand mijn weblog moedwillig heeft losgezaagd.

De maker van de plugin komt uit Letland, dus dat zij zich in gebroken Nederlands uitdrukt, valt te begrijpen. En dit is natuurlijk maar een van de vele vertalingen die ze heeft moeten maken.

Mijn Sony-ereader kan mij ook vertederen met zijn taalgebruik. Die start op met het archaïsche ‘gelieve te wachten…’

Ik heb sinds een paar weken een nieuwe laptop, die werd geleverd met een proefversie van McAfee Antivirus. Toen die verliep, wilde ik overstappen op een ander merk. Bij het verwijderen van zulke beveiligingssoftware stuit je doorgaans op allerlei door de fabrikant ingebouwde obstakels. Chantage en onheilstijdingen, die ik agressief negeer. Maar ditmaal raakte ik bijna in gewetensnood. Terwijl de blauwe balkjes die het deïnstallatieproces suggereerden over het scherm flitsten, verscheen daar kortstondig deze melding:

‘Het vertrouwen wordt ingetrokken van McAfee’s programma’s op uw PC.’

Schoft dat ik ben!

3 reacties op “Verbroken Nederlands”

  1. Arno de Bruijn

    Marius, ik neem aan dat op je nieuwe laptop Windows 8 is geïnstalleerd. Dan hoef je geen antivirusprogramma en aanvullend abonnement op updates meer te kopen. Windows 8 heeft een gratis ingebouwd antivirusprogramma, Windows Defender. Ook in oudere versies van Windows zit zo’n programma, Windows Security Essentials, maar dat schijnt wat minder uitgebreid te zijn dan Windows Defender.

  2. @Arno: ja, het duurde even voor ik het door had, maar ik moet zeggen dat Windows 8 aardig voor zichzelf kan zorgen.

  3. Dergelijke belgismes negeer ik subiet.

    (Daarbij gebruik ik nog altijd probleemloos XP met bijgewerkte en klaagvrije Microsoft Security Essentials.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *