Ga naar de inhoud

Profileren

‘Ik ben nog niet helemaal geland’ vind ik een mooie uitdrukking. Gisteren kwam ik terug van vakantie in verlaten Schotse oorden (waarover later waarschijnlijk meer) en dan is de overgang groot.

Eerst is daar het voor de landing onontbeerlijke Schiphol. Op weg van de bagagecarrousel naar ‘Niets aan te geven’ werd ik brutaal gesneden door een jakkerende rolkoffer. Nog geen vijf minuten na de paspoortcontrole moet ik de eerste vloek onderdrukken! Een peloton vooroordelen over landgenoten springt dan meteen in de houding, gereed om mij weerbaar te maken. Over Nederlanders die zichzelf altijd voorrang gunnen en zich zo nodig moeten profileren.

Bij mijn eerste, voorzichtige verkenning van Haarlem valt het niet mee dat beeld van me af te zetten. Bij een fietsenwinkel in de Gierstraat, bijvoorbeeld…

surlybikes

Surly is het merk. “Is ie bedoeld voor twaalfjarigen die nog niet bij de Hell’s Angels mogen?” De jonge verkoper legt uit dat je er werkelijk op elke ondergrond mee kan fietsen. In de sneeuw, op het strand, door het moeras… En de prijs van zo’n turbofiets? €1800. “Doe ze dan alle drie maar,” zeg ik opgetogen. Je moet wat over hebben voor wat extra bandbreedte…

Maar het moet gezegd, de stad weet mij gaandeweg voor zich in te nemen. Ik kom bekenden tegen en voel me al snel weer zo thuis dat ik op goed geluk een patchworkwinkel binnenloop. De Sampler, in het Groot Heiligland. Nadat ik een volledige bekentenis van mijn onwetendheid heb afgelegd, word ik door de nieuwe eigenaresse Tamara ingewijd in de quiltwereld. Hier haast noch hypes. Aan het wandkleed in de winkel heeft ze negen (!) maanden gewerkt. En ik leerde een nieuw Engels woord van haar: een bee, groepsquilten, waarbij meerdere vrouwen als nijvere bijtjes aan één project werken. Egotrippers niet welkom!

Ik werd trouwens de winkel ingetrokken door een Esscherachtige 3D-quilt in de etalage, gemaakt door de vorige eigenaresse, Gré Koopman-van Duin.

3D-quilt

Gesterkt, durfde ik bij Spaarne 66 ook nog wel even een blik te werpen in Grote Broer het HD. Ha, wethouder Cassee bungelt minder dan drie weken geleden, afgaand op een artikel van Richard Stekelenburg: directeur Martijn van de Poll van bouwonderneming Huib Bakker Bouw (HBB) maakt daarin duidelijk dat de gemeente geen financieel risico loopt bij de verkoop van de Publiekshal.

Een deel van de redactie vertoeft nog steeds op wal of schip. Het levert baanbrekende culinaire inzichten op: ‘Stekelbaars eet je met peper, zout en knoflook’, staat er boven een stukje over twee jeugdige hengelaars op de Molenplas. Stekelbaars? Die kun je (als je microchirurg bent) inderdaad fileren, maar waarschijnlijker is toch dat het om snoekbaars gaat.  Een kniesoor die… Langzaam verzoen ik me met de complexiteit van de moderne wereld, waarin niets zo simpel is als het lijkt. Ik bedoel, als je als pizzaboer pizza’s wilt laten bezorgen, ga je naar de pizzascooterwinkel en koopt een scooter. Of…?

pizzascooter

Je kunt ze ook leasen van een pizzascooterleasebedrijf, dat ze dan bij je bezorgt met een leasepizzascootervrachtwagen (gekocht of geleased bij een leasepizzascootervrachtwagenleasebedrijf).

Op de Jansbrug keek ik uit over de Nieuwe Gracht. Koop een kano, stelletje uitsloverige zelfpromotors, of ga sparen voor een zeiltje, of quilt er een, zou ik een uur eerder nog hebben gedacht.

solisten

Alleen zag ik nu gewoon vier gezonde, vrolijke meisjes die lekker aan het peddelsurfen waren op een van de mooiste plekjes van de stad. Landen, je moet er even de tijd voor nemen.

4 reacties op “Profileren”

  1. Een jaar terug zag ik hier flink wat suppers over de singles Alkmaar ronden en dit jaar is me er nog niet een opgevllen. Dacht dus dat deze rage alweer vervangen was door een andere.

    In Edinburgh en Glasgow is het niet zoveel anders dan in Haarlem. Maar in Brora of kleiner wordt je wel behoorlijk losgetrilt van onze werkelijkheid. Moet altijd nog een keer retour naar Falkirk om hun Wheel te bewonderen. Toen ik daar fietste hadden ze nog geen idee dat die daar ooit aangelegd zou worden.

  2. Haha, nee, ik peddel niet mee. Ik zou de hekkensluiter zijn in de veteranen-klasse. Ik heb wel verleden jaar zomer aan een warme Franse kust, waar geen bekenden waren, geoefend op zo’n plank. Was leuk. En het is, maar ik heb wel watersportervaring, te doen, ik plonste maar een paar keer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *