Ga naar de inhoud

Gelouterd?

‘Goeie peer. Laat hem niet bungelen.’

Zo besloot ik op 16 juli mijn stukje over de aantijgingen tegen wethouder Cassee in NRC (in een artikel over screening van wethouders) en HD (beschuldigingen en insinuaties opgetekend uit de mond van Wybren van Haga). En gisteren was het dan zo ver – het raadsdebat waarin de bungelaar opgeknoopt zou worden, dan wel van de strop verlost.

Veertig dagen later?!?!?! Er kan veel gebeuren in veertig dagen. CDA’ers mogen het onderstaande overslaan en verder lezen bij ‘ is de raad terug van reces’.

40 is het getal van de loutering waarin iemand wordt beproefd en hij uiteindelijk zal tonen aan welke kant hij staat.

– God liet het tijdens de zondvloed 40 dagen regenen om de aarde te zuiveren
– Mozes was 40 dagen op de berg
– De 12 verspieders verkenden 40 dagen het beloofde land
– Mozes vast 40 dagen om te bemiddelen voor het volk
– Ezechiel moest 40 dagen de zonde van het volk dragen
– Nineve kreeg 40 dagen om zich te bekeren
– Jezus werd 40 dagen verzocht in de woestijn

En na zo’n veertig dagen was de Haarlemse raad terug van reces. Gelouterd? Ontgift? Bekeerd? Gezuiverd? Gisteren luisterde ik vanaf een uur of acht naar de radio-uitzending en bleef ingeschakeld tot er rond middernacht gestemd was over de motie van wantrouwen. Uitslag 25-10 voor Cassee. 

Al vroeg in de avond was duidelijk hoe de verhoudingen lagen: 25: 10 (nou ja, 26 : 9 had ook gekund). 35 voorgebakken meningen/partijstandpunten lagen klaar en ook het college had duidelijk al besloten één front te vormen – dat stond pal achter de wethouder. Die beklaagde zich over de onheuse manier waarop hij was aangevallen en begon aan zijn verdediging, die híj op papier had, maar verder niemand. In die veertig dagen had hij zijn exculpatie met een ganzenveer voor alle raadsleden persoonlijk uit kunnen schrijven, maar nee… (Van het college trouwens ook al weken taal nog teken…)

De BV’s (snurkend, ronkend, reeds lang ter ziele of van zijn zoons) rolden over elkaar heen. De BIOS-groep waar Cassee voor werkte bestond uit allerlei splinter-BIOSjes (BIOS ambulances, Bios taxiservices, BIOS driewielers, BIOS praalwagens) die soms ook nog internationaal opereerden en een voorkeur hadden voor onzichtbare/onvindbare aandeelhouders en commissarissen op Spaanse sierras of onder Parijse bruggen, van wie er velen Cassee of Casserole of Kassee heetten en soms ook waren, maar dan verkleed als zijn dubbelganger of tweelingbroer die net ontslag had genomen of hij was het toch zelf, maar dan onschuldig.

Het verbluffende was dat het niemand iets uitmaakte. Het zou logisch geweest zijn om te wachten tot men alle Cassees in al hun hoedanigheden keurig had geïdentificeerd (denoods met DNA-onderzoek) en van etiketten voorzien. Maar nee… iedere seconde telde ineens. VVD&SP wilden meteen bloed (bloed, bloed, bloed en zo veel mogelijk!), de rest had al besloten dat ze ‘m wilde houden. De toespraak van Cassee staat over twee dagen op papier, beloofde hij, dus twee dagen na de stemming. De Muggenmeester hield een lui betoog waarin hij niet de indruk wekte dat er wat dan ook voor wie dan ook op het spel stond. Maaike Pippel (D66) wilde het hele zittende college alsnog laten screenen…

Het was Louise van Zetten (trotse bezitter van de ‘anonieme brief’ uit 2010) die in een stemverklaring stelde dat Cassee de eer aan zichzelf hoorde te houden (zij scoorde de ‘10’ in de einduitslag). Waren het haar 40 dagen in de woestijn, of had zij andere beweegredenen?

Cassee aftreden? Als de raadsleden ermee hadden geworsteld bleek dat niet uit het debat.

25-10? Ik zeg match fixing!

Voor een evenwichtiger maar ook tamelijk ontgoocheld verslag van het debat zie hier.

1 reactie op “Gelouterd?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *