Ga naar de inhoud

Scherpte

Aquarelleren kun je leren…

libellenvlinder

(Hier een reeks flauwiteiten weggelaten over die cursus waar ik mij in gezelschap van andere onverschrokken hobby-schilders bekwaam in de nat-in-nattechniek zonder kurk en zwemband)

libellenvaag

Fotograferen kun je ook leren, schijnt het. We waren bij Elswout, waar het al aardig paddestoelde en molmde. Langs de waterkant dartelden evenwel lustig de libellen en ze lieten hun kleuren fonkelen en flonkeren in de zon. Rustig poseren ho maar – hoe graag had ik ze niet vastgelegd, solo vliegend of in formatievlucht /copulatievlucht. Het wazige resultaat staat hierboven en ik verbeeld me dat mijn fotoquarellen toch een zekere charme hebben, ondanks dat ze niet onthullen welke van de 70 Nederlandse libellensoorten hier boven de waterlelies scheren.

Er zijn (zie Libellennet) negen families: beekjuffers, breedscheenjuffers, bronlibellen, glanslibellen, glazenmakers, korenbouten, pantserjuffers, rombouten, en waterjuffers. (‘Pantserjuffer’! Wie heeft er geen vrouwelijke collega die die benaming verdient?)

Op bovengelinkte site en ook bij Dutchdragonflies hebben ze vanzelfsprekend honderden foto’s en video’s die zo scherp zijn dat je er alle pakweg 30.000 facetten van het libellenoog op kunt zien. En niemand anders dan de huisdichteres kwam zojuist thuis met een eigen scherpe libellenfoto, genomen in Hillegom – op een fietspad bij Hillegom:

libelle

De stakker wentelwiekte daar machteloos als een aangeschoten helikopter en dreigde ieder moment overreden te worden door een brommer of fiets. Zij zette hem teder in de berm, maar toen ze een paar uur later weer langs die plek kwam, lag hij toch weer op het rode asfalt, in geplette toestand. Als het al een pantserjuffer was, had het pantser niet mogen baten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *