Ga naar de inhoud

Wat leuks doen

“Ga je nog wat leuks doen?” “Ga je nog wat leuks doen?” “Ga je nog wat leuks doen?” “Ga je nog wat leuks doen?” “Ga je nog wat leuks doen?” “Ga je nog wat leuks doen?”

Het is niet zo zeer de belangstelling op zich, de laatste dag voor de vakantie, als meer de onveranderlijke formulering die mijn korzeligheid oproept.

Ja. Ik ga alle oude dweilen eindelijk eens uitkoken in een grote tobbe, wollen sokken mazen, de kruipruimte isoleren, de belastingbrochures van 2015 doornemen, naar de theekransjes van tante Gretha en tante Suus en als er tijd over blijft ga ik naar mijn spin kijken. Ja, hij is er nog steeds.

opzijnkopspin

Maar zo’n antwoord kunnen ze niet goedrekenen. ‘Leuk’ begint buiten een straal van 200 kilometer van de eigen woonplaats. Een paar dagen Peel kan de toets der leukheid net doorstaan. Met minder hoef je niet aan te komen, met goed fatsoen. Het Grote Leuk begint voor de meeste leukvragers verder weg.

“Nee, ik hou niet van leuke dingen” is door de jaren heen mijn standaardantwoord geworden. Niettemin… vandaag is de eerste dag van een vrije week. Dit is die meest luxe aller ochtenden dat Leuk nog een onuitgebroed eitje is. Wat een weelde! Ik zou nog naar een huisje in Nederweert of Roggel kunnen gaan,  of een last-minute naar Boedapest kunnen nemen, of in één week veertig RaDa-stukjes schrijven of een novelle à la Modiano.  De hele week rondlummelen bij BDO Chess? Er liggen leuke boeken klaar, ik wil veel leuke Rossini luisteren en voor het raam hangt nog steeds die leuke kannibaal….

vierpootspin

Zelf een klavecimbel bouwen anders, of een Friese staartklok of nog twintig keer naar Anna-Maria Hefele luisteren en dan zelf een een cursus boventoonzingen volgen. En die dweilen uitkoken kan natuurlijk ook altijd nog. Hoe leuk wil je het hebben?

1 reactie op “Wat leuks doen”

  1. Spinnen door versnelde evolutie steeds enger
    spinnenshop.jpgHet leek toeval dat we de laatste jaren vaker foto’s en filmpjes tegenkwamen van spinnen die slimme dingen doen. Nu is het wetenschappelijk bewezen. Spinnen evolueren versneld. Drie dagen geleden werd deze opzienbarende foto bijvoorbeeld nog genomen. Het schijnt dat ze zelfs met elkaar kunnen overleggen. Dat komt volgens wetenschappers allemaal door de klimaatverandering. Deze gedragsverandering bij spinnen gaat zo razendsnel omdat ze slechts 15 generaties nodig hebben om zich aan te passen aan een nieuwe leefomgeving (lees: slaapkamer). Vanwege de zachte winter bevat een gemiddelde slaapkamer op dit moment ongeveer 4.248.384 spinnen die vooral ‘s nachts aan de wandel gaan. Angst voor spinnen is volkomen rationeel en terecht. Want er leven naar schatting een paar duizend ontsnapte, zeer giftige tropische spinnen in Nederland. Onzin? Prima, bewijs maar dat het niet zo is. Verder zijn er wel degelijk inheemse soorten die hard kunnen bijten en erg agressief zijn. Denk aan de zeer pijnlijke beet van de waterspin of de Roodwitte celspin, een exoot. Overal waar pissebedden leven woont tegenwoordig op z’n minst één Roodwitte celspin. Het vervelende is verder dat veel verdelgingsmiddelen voor insecten niet op spinnen werken omdat het geen insecten zijn. De meeste effectieve bestrijdingsmiddelen die wél werken zijn inmiddels door Europese regels verboden. Besef ook goed dat ons klimaat erg geschikt is voor de Zwarte Weduwe. Ze worden bijvoorbeeld nu al aangetroffen in geïmporteerde oldtimers en op andere dingen die babyboomers zo graag uit oude buitenlandse schuren wegkopen. Dat er voorgoed een kolonie blijft hangen is een kwestie van tijd. In het Nationale exotenregister staan in totaal 1.617 meldingen van spinnensoorten die hier niet horen. Slaap lekker!
    Prof. Hoxha | 12-10-14 | 13:14 | Link | 48 reacties | 23 8 BRON GEEN STIJL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *