Ga naar de inhoud

Rond Nederlands

Stront aan de knikker in de Haarlemse politiek? Nee, er is alleen maar stront – de knikker is al jaren niet meer gesignaleerd.

Eigenlijk wilde ik er pas weer over berichten als ook de eenmansfracties spontaan uit elkaar beginnen te vallen, maar de eufemismes die de crisis bij D66 opleverde wil ik jullie toch niet onthouden.

Louise van Zetten (ze vindt net als Wybren dat Cassee moet wieberen) is de komende twee decennia jaar maanden weken niet meer welkom bij de fractievergaderingen. Uitgekotst, in rond Nederlands, en de burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema, is nu ingevlogen om te kijken of hij nog een paar kopjes en schoteltjes kan lijmen van al het serviesgoed dat in de afgelopen periode tegen de muur is gesmeten bij de partij die zich ooit afficheerde als ‘het redelijk alternatief’.

Hoekema treedt op als ‘coach’, aldus Annelou van Egmond, geciteerd door Annalaura Molducci in het HD en Annelou vertelde Annalaura ook nog dat zulks niet ongebruikelijk is bij ‘fracties die nog niet zoveel ervaring hebben’. Maaike-zonder-ervaring-Pippel legt het zo uit: “We hebben als fractie best dingen met elkaar meegemaakt. Daarom hebben we besloten twee weken afstand van elkaar te nemen en lucht te krijgen tot we werkbare afspraken kunnen maken.”

Hoe zou je dit vertalen in rond Nederlands?

Waar ze ook best dingen met elkaar meemaken is bij de onderwijskoepel Spaarnesant (22 openbare Haarlemse basisscholen), waar directeur & algemeen bestuurder Ellen Pieterse afstand heeft genomen van het werk wegens gebrek aan lucht. Het HD maakt gewag van geruchten over het opzeggen van vertrouwen in Pieterse door jan en alleman en onvrede her en der. En dan is daar voorzitter van de raad van toezicht Hans Koole, die zegt niks te kunnen zeggen en zijn nietszeggendheid als volgt toelicht:

Vanwege het proces waarin we met haar zitten, kunnen we niet meer vertellen. Elke mededeling zou het proces kunnen schaden.”

Maaike, leer die tekst van deze doorgewinterde bestuurder uit je hoofd – hij komt je vast nog van pas de komende paar weken. Of beter nog, laat er T-shirts van maken voor je hele fractie!

1 reactie op “Rond Nederlands”

  1. Die Koole is zo transparant dat hij er niets over kan meedelen.
    Op klaarlichte dag alles wat medegedeeld zou kunnen worden verdonkeremanen, respect man!
    Een vertaling, daar waag ik me niet aan. Afspraken, werkbare afspraken nog wel, daar heb ik veel over nagedacht. We leven immers in Afsprakenland, waarbij we van alles schijnen te hebben afgesproken. Ik kan dat woord niet meer horen. De van oorsprong Tsjechische filosoof Belahradsky vroeg zich hoe het kwam dat Westerse intellectuelen zich zo makkelijk in het pak lieten naaien. De dommige afsprakencultuur van zwakbegaafde beleidsjacobijnen zou daar wel eens debet aan kunnen zijn.
    ZO! Dat is er uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *