Ga naar de inhoud

Stille Tocht

Naar schatting honderdvijftig Haarlemmers kwamen vrijdagmiddag opdagen voor de Stille Tocht voor de Gemeentepolitiek.

De deelnemers verzamelden zich bij appartementencomplex Land in Zicht aan het Spaarne en liepen vandaar zwijgend via de voormalige Publieksdienst aan de Zijlsingel naar het Stadhuis.

Directe aanleiding van de tocht waren de dramatische ontwikkelingen in de raadsvergadering van donderdag laatstleden, waar niet alleen D66-wethouder Cassee aftrad, maar tevens zijn partijgenoten Maaike Pippel (sinds zes maanden fractievoorzitter), Gertjan Nederbragt en Pascal Spijkerman (beiden pas raadslid sinds de verkiezingen in maart).

Op het bordes en langs de buitenmuur van de Gravenzaal plaatst men bloemen, waxinelichtjes, kransen en theedoeken met ‘Waarom?’ erop geborduurd. Kinderen hebben op school tekeningen gemaakt van het bloedbad in de raad. Desgevraagd geven diverse demonstranten te kennen diep geschokt te zijn door het zinloos verbaal geweld van de afgelopen maanden en in het bijzonder door de grimmige climax gisteravond.

“Je zoekt een uitlaatklep”, zegt een jonge vrouw die net met betraand gelaat een foto van de twee mannelijke ex-raadsleden heeft opgehangen. “Hier, twee onschuldige slachtoffers – zo jong nog! Het blijft maar door je kop malen. Waarvoor nou, waarvoor? Het ergste is, iedereen zag dit al maanden aankomen. Met lede ogen. Het moddergooien, de schelle toon van het debat, de labbekakkige reactie van het college, de klootloze coalitie, die vooral uit gemakzucht de gelederen gesloten houdt. Maar uiteindelijk sta je als burger vol-sla-gen mach-te-loos…”

Een loslopende dogo argentino veroorzaakt lichte paniek onder de rouwenden. Het baasje maant hem luidkeels tot kalmte (“Videla, LEG!”) en vraagt dan: “Ben ik hier goed voor Chico?”

Als hij hoort dat hij bij de verkeerde stille tocht staat (Chico was maandag al), vermant hij zich en blijkt verrassend goed ingevoerd in de materie. “Ja, die pitbulls in de raad, godstering, daar ben je niet zomaar van af – Louise van Zetten en die hele fokking VVD-kennel. Bijtertjes! Die zijn niet voor een agentje vervaard… Ik zie het er nog van komen dat die de hele rest van het zootje wegtreiteren met z’n zessen en samen een college vormen. Dat is hun masterplan, anders snap ik ook niet waar ze mee bezig zijn.”

“Wanneer zijn er weer verkiezingen? In 2018? Dat ken nog gezellig worden tot die tijd… Hé guys, veel stilte nog samen! Videla, moevuh, kom”

1 reactie op “Stille Tocht”

  1. Met een variant op een bekend gezegde: ‘Een ramp voor de stad, een zegen voor Raarlems Dagklad’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *