Ga naar de inhoud

Stof zijt gij

‘Mama, waar gaan de oude stofzuigers heen?’

Naar de stofzuigerhemel, als ze altijd hard hebben gewerkt zonder te blazen en sputteren / Naar het stofzuigerkerkhof / Ze worden opgezogen door de Opperstofzuiger / Soms staat er eentje in een Haarlems plantsoen omdat het baasje het niet over zijn hart kan verkrijgen hem bij het grofvuil te zetten na zoveel jaren trouwe dienst – zeker als het een oldtimer is van een bekend merk.

hooverzak

Het lijkt met die ritssluiting wel zo’n nauwsluitend ‘sextruitje’ (heette dat ooit echt zo?) uit een jaren zestig wintercollectie , maar –RESPECT! – het is de stofzak van een heuse Hoover – Hoover heeft het niet voor niets geschopt tot proprietary eponym, een merknaam die gebruikt wordt als soortnaam: ‘to hoover’ is nog steeds Engels voor stofzuigen (al is het bedrijf inmiddels niet meer zelfstandig).

150px-Hoover_Logo.svg

Mooi logo trouwens. Het zat ook nog op de vondeling die ik in dat plantsoen aantrof:

hoover

Tja, daar sta je dan, als gepensioneerd stofzuiger – duidelijk niet in je element. Overgeleverd aan vandalen en…

mariuszuigt

sneue grappenmakers. En je vertegenwoordigt een tot uitsterven gedoemde soort, ook dat nog.  De toekomst is aan de robosuckers of hoe ze heten mogen.

robosuckers

En voordat jullie denken dat dit stukje gaat verzuipen in weemoed: eigenlijk heb ik mijn hele leven met alle stofzuigers willen doen wat die Hooverbaas dit weekend deed: ze het huis uit zetten.

Wel zou het natuurlijk aardig zijn als zich een huishoudhistoricus meldt die die Hoover kan dateren.

Zie hier voor een artikel uit de Daily Mail over oeroude apparaten: de 56-jarige stofzuiger van Gwen en Derek, ‘a bit of a celebrity’.

2 reacties op “Stof zijt gij”

  1. Het apparaat lijkt erg veel op een Hoover Convertible 70. Denkelijk uit eind jaren zeventig/beginjaren tachtig. Prachtig! Volgens mij zit er een schijnwerper op. Handig voor donkere hoekjes. Die lamp zit aan de voorkant van, zeg maar, dat penthouse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *