Ga naar de inhoud

Gielemma

Zondag schreef ik een mislukt RaDa-stukje (inmiddels in de Windows-prullenbak) over Serious Request.

Aanleiding was het ‘gemor’ van de Haarlemse horeca over de kleine lettertjes in de veiligheidsbepalingen, zoals opgetekend in het HD van zaterdag. Er moet worden beknibbeld op de terrasruimte en ander klein kasteleinsleed / small beer.

Ik voerde een anonieme woordvoerder van de actiegroep Hands Off Our Town op, een Assange-achtige figuur, die beweerde te beschikken over geheime documenten die behelzen dat de organisatie zich het recht voorbehoudt om de Zuider Schoolsteeg, de Morinnesteeg en de Nauwe Appelaarsteeg vol te storten met beton in verband met de veiligheidsrisico’s; de Verweyhal zou tussen 18 en 24 december tijdelijk verwijderd worden om de mensenmassa beheersbaar te houden en de gevel van de Bavo moest 15 meter wijken om de drie DJ’s te verzekeren van voldoende bekijks.

De makke van het stukje was dat ik niet het juiste midden wist te treffen tussen mijn obligate sympathie voor al diegenen die zich belangeloos inzetten en een vaag onbehagen over de aanstaande massahysterie / herrie / platheid. Heiligt het goede doel de middelen? Ook de gretigheid van de gemeente Haarlem om de Glazen Stad te worden lijkt me niet louter ingegeven door zuivere motieven. ik zat met een gielemma…

Ik ben er nog niet uit, wat me natuurlijk geenszins belet mijn journalistieke plicht te doen. Vanmiddag was ik er toevallig getuige van hoe het eerste glazenhuisglas werd gelost.

glazenhuisglas

En hier het Glasloze Huis in aanbouw, nog zonder Coen, Gerard en Domien:

seriousrequest

De RaDa-reda staat sceptisch tegenover zijn eigen scepsis en zal de komende weken nog wel een paar keer sfeer snuiven alvorens zich te laten meeslepen / alvorens dat Huis met de grond gelijk te maken / alvorens zich te laten meeslepen /  alvorens dat Huis met de grond gelijk te maken / alvorens zich te laten meeslepen / alvorens dat huis met de grond mee te slepen….

3 reacties op “Gielemma”

  1. Ik deel uw gevoelens en die van Adèle die haar bedenkingen heeft bij weldoeners van het genre multimiljonair uit de showbizz (‘Ik ben geen MM bitste Beelen’). Vanuit mijn stevige vooroordelen schat ik in dat de organisatoren van al dat fraais inmiddels de kapsones hebben van het IOC. Hijgerige en onbenullige gemeentebesturen lopen daar achteraan in het kader van door weer een andere charlatan aanbevolen CITYMARKETING. Hûû. En dan al dat volk met zijn vermaaksverslaving. Kijk. ‘t is maar voor eenkeertje, maar toch.
    Dat voor een doel waar we de VN voor hebben, namelijk hulp in oorlogsgebieden. In de VN horen we bij de weinige landen die verplichtingen nakomen. Landen die problemen maken en hebben, nemen het niet zo nauw met de betalingen aan de VN. Dat kan een tijdje, maar geen kwart of halve eeuw na dekolonisatie. Al te goed is buurmans gek. We kunnen beter eens ergens met de vuist / schoen op tafel slaan

  2. Kan me je scepsis en je gemengde gevoelens voorstellen en deel die ook een beetje. Toch vind ik het hartverwarmend wat het in de stad Haarlem losmaakt. Mensen doen spontaan dingen, zetten zich belangeloos in en gaan ervoor. Het werkt verbindend en dat vind ik mooi. Lijkt me dat je daar niet tegen kunt zijn….

  3. Hoe goed de bedoeling van de manifestatie ook is, zodra er hekwerken verschijnen met zwarte doeken ben ik weg. Onvermijdelijk aanwezig zijn ook de in neo nazi achtige uniformen gestoken leden van de Alpha Security brigade.

    Het lijkt er op dat ik ongeneselijk melancholische verlangens koester naar de open het dorp actie. Kinderen waaronder ikzelf met de spaarpot naar het dichtstbijzijnde in inzamelpunt, in mijn geval de jeugdbibliotheek. En daarna het onvervangbare warme gevoel de wereld gered te hebben.

    Hoe wars van de huidige selfie generatie die als hoogste goed heeft een afbeelding van zichzelf met de wereld op de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *