Ga naar de inhoud

Leesbevordering

Iemand had een kloek boek in de trein laten liggen. Vergeten, dacht ik eerst.

(Het is mij niet vaak overkomen, maar het lijkt mij de beste graadmeter van literaire waardering: ga je een verloren boek opnieuw kopen om die laatste 150/100/50/15 bladzijden alsnog te lezen, of omdat je het zo goed vindt dat je het per se in de kast wilt hebben?).

Het was Emoticon van Jessica Durlacher, met het meest linkse van de hieronder getoonde omslagen.

Schermopname (9)

Ach, met opdracht nog wel! Ik was (het is tenslotte maar eens per jaar Eerste Kerstdag) bereid tot instant ontroering. ‘Voor mijn dierbaarste…’? ‘Ter herinnering aan uren van…’? Het ontcijferen kostte enige moeite: ‘Bluf, als jij dit uitleest: 5 euro.

Was Bluf een bijnaam? Was het een weddenschap? En tussen wie dan? De moeder van een havo-scholier die met een financiële prikkel aan leesbevordering doet? Afgaand op de auteursfoto hoefde er niet tot uitkering te worden overgegaan. Durlachers gezicht was gecriminaliseerd door de wenkbrauwen met elkaar te verbinden.

jessicadurlacher

Een dankbare lezer maakt de schrijver niet zo op. Wel was het met zorg gedaan. Het titelblad verried meer sporen van creativiteit en een vaardige hand van tekenen:

emoticon

Wat te doen met het gevonden voorwerp? Het gevaar bestond dat die contractueel opgezweepte NS-schoonmakers het zonder mankeren in een vuilniszak zouden mieteren. Ik deed een paar haastige leesproeven, maar de stijl kon me niet bekoren. Nee, ik wilde het zelf niet lezen, ook niet voor 5 euro.

Thuis kon ik een klein snobistisch gnuifgnuifje niet onderdrukken toen ik een zure recensie van Tom van Deel vond. Die zou zijn exemplaar liefst ook al na een paar hoofdstukken in een lege coupé hebben achtergelaten. Niettemin, Emoticon heeft zijn fans. Neem Boekgrrls:

Een prachtig triest verhaal. Over geboren worden, leven, liefhebben, lijden, te boven komen, ten ondergaan en doodgaan. Van mensen, landen, volkeren en culturen. Geschreven in een tempo dat je de adem ontneemt en het zweet van angst om wat gebeuren gaat, wat onvermijdelijk is, op je voorhoofd tovert.

En zo waren er meer. Dus misschien komt het goed. Laten we hopen dat iemand zich over de vondeling ontfermt en er nog prachtige uren mee beleeft.

2 reacties op “Leesbevordering”

  1. Ze heeft een schrijvende man èn een schrijvende dochter + een schrijvende papa. En “Bookgirls”.

  2. Ik zal Jessica Durlacher niet licht vergeven dat ze de beide delen van de graphic novel Maus van Art Spiegelman heeft omgezet in bizar en nog half Engels Nederlands – ik gun dat broddelwerk de naam ‘vertaling’ niet – dus het verbaast me helemaal niets dat haar fictie je niet kon bekoren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *