Ga naar de inhoud

Energielabel

‘Laffe overval op bejaarde’, dat was het eerste dat bij me opkwam toen ik het schrijven (<0146966604398=1VEL070=8/3=74*100SND) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties las – een van de vijf miljoen die werden verstuurd om aan elke woning een ‘voorlopig energielabel’ toe te kennen.

images

Dat Monopoliehuisje hierboven doet het zo slecht nog niet met een C en zie, het rukt gestaag op in de door de pijl aangegeven richting, de felbegeerde A: een huis geheel opgetrokken uit gerecycled milieuvriendelijk isolatiemateriaal, rond een superboiler die energie GENEREERT ipv gebruikt. De bewoners dragen dag en nacht Shreddies, ondergoed met speciale filters om vrijkomend methaan te neutraliseren.

Op grond van ‘enkele openbare gegevens’ krijgt mijn huis ‘het voorlopige energielabel G’.

G! Dieper kun je niet zinken. Door kinderen gebouwde boomhutten krijgen ook G opgeplakt. Zwervers in een kartonnen doos krijgen G. Ja, ik weet, het is maar voorlopig en voor ‘enkele tientallen euro’s kan ik (bij een onafhankelijke deskundige, na aanlevering van het benodigde bewijsmateriaal) aanspraak maken op een hopelijk hoger, definitief energielabel.

Niettemin, het voelt als een belediging. Vorig jaar werd mijn huis honderd. Al een eeuw biedt het naar beste vermogen beschutting en bescherming aan generaties bewoners. Het heeft orkanen doorstaan, hittegolven, windhozen en een oorlog. Sinds zestien jaar maken wij er samen het beste van, met begrip voor elkaars zwaktes en gebreken. En nu, van de ene dag op de andere is het een G-huis, ben ik gedegradeerd tot G-man.

Is er al een lotgenotengroep?

3 reacties op “Energielabel”

  1. Zelf heb ik ook een G en lees dat als de G van Goed of Geweldig. Dwz ben altijd thuis en verbruik bij een normaal jaar 850m3 gas en bij het afgelopen warme jaar was het maar 670m3. Dus goed geïsoleerd. Waarschijnlijk staat de A voor Armzalig of Armoedig.

  2. Sommige mannen zijn jaren op zoek naar de G-spot en jij woont er in, al zestien jaar. En maar klagen….

  3. Ha fijn, heb ik weer net zo’n schoon geweten als jij. Kan drie keer per dag onder de douche èn een middenklasser rijden van wat er bij Jaspers door de schoorsteen wordt gejast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *