Ga naar de inhoud

ROC Leiden

Vijftien jaar geleden (zo rond de invoering van de Tweede Fase) wilde ik nog wel eens een mening uitdragen over het Nederlandse onderwijs. Destijds schreef ik een column voor Levende Talen (ze staan hier bijeen) en mocht ik graag een harde noot kraken.

Na vier jaar ben ik ermee gestopt – mijn eigen zuurgraad steeg er gevaarlijk door. Pissen tegen de wind in, was het en het bleek mij niet gegeven de onderwijsnomenklatoera te genezen van de heersende onzalige ideeën. Ja, dat viel mij zelf ook tegen! Ik ben nog steeds leraar, maar een beetje zo:

asterix

aan een klein categoraal gymnasium buiten de grote stad, waar ze wars zijn van nieuwlichterij en luchtfietserij. Het is een soort enclave in onderwijsland. Lesgeven in de luwte, beschut tegen de gure wind waar veel collega’s op grote, bedrijfsmatig geleide scholen tegen opboksen.

Over de gehomogeniseerde kost die we een groot deel van onze jeugd voorzetten, maak ik me weinig illusies. Vakinhoudelijk laf en zouteloos, een schraal dieet dat bij achterblijvers en onderpresteerders wordt overgoten met een weeë saus van geïnstitutionaliseerde sentimentaliteit, bereid door mentoren en zorgteams. Ik denk er liever niet aan. Maar vrijdag sprak ik een vriend die jaarlaagcoördinator is op een middelbare school en daar door regels, protocols en gehersenspoelde collega’s regelmatig wordt gedwongen tot een opstelling die indruist tegen het gezond verstand en tegen ieder zinnig opvoedkundig ideaal.

En zaterdag sloeg ik de NRC open en zag op pagina 2 dat het ROC Leiden (9000 leerlingen) is opgeheven ‘wegens mismanagement, ondermaats onderwijs en onverantwoorde investeringen in gebouwen’. Afijn, de vis zit er nog niet in verpakt dus jullie kunnen die krant er zelf bij pakken. Laten we hier alleen even Googelen. Bij wijlen ROC Leiden krijg je dit bij ‘afbeeldingen’:

rocleiden

“Industriële educatie’ levert niets op, maar bij ‘ROC gebouw’ kom je op zoiets:

roc1

Get the picture? Het Nederlandse onderwijs in één oogopslag (en anders de plaatjes nog even aanklikken voor de vergroting). En als toetje de zoekterm ‘ROC, logo’:

ROC-logo

Gevoelsarmoede, fantasieloosheid en efficiëntie van het contraproductieve soort.

Na het bankroet van ROC Leiden worden de 9000 studenten ondergebracht bij het ID College (‘Ontdek jezelf. Ontdek je vak.’). ‘De letters ID in onze naam staan voor individualiteit en identiteit’, lees ik op de website. Gelukkig maar, dan zullen die 9000 zich snel thuis voelen.

1 reactie op “ROC Leiden”

  1. Ik zie de ROC van Amsterdam er niet bij. Een fraai gebouw dat nu verpest wordt door een belendend perceel. Maar ook een glossy leeromgeving. ROC’s zitten aardig in de slappe was. Weinig contacturen, veel goedkope, vaak onbevoegde docenten. Financieel is het management wel OK. En dan toch nog de boel in het honderd laten lopen. Knap! Ik zei een keer, liever, citeerde Huizinga “de vlaggen wapperende, de machines nog draaiend, maar de geest geweken”. Was mijn leidinggevende not amused.
    Heeft u allen de Boom van Dekker gezien? Sander zag eens pruimen hangen, maar ze hingen veel te hoog. Doet denken aan de boom van V&D. Ach ja, discussies over onderwijs, das war einmal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *