Ga naar de inhoud

Eenzaat

Het brein kent het woord ‘niet’ niet, hoorde ik laatst op een cursus (jezelf inprenten dat je niet aan zwarte beertjes of Zwarte Beertjes moet denken werkt averechts), dus wat moet ik nou met Jihadi John?

Jihadi John was een eenzaat’, hadden de koppensnellers van Google News in hun dagelijkse overzicht geplaatst en daar ga ik dan. Afkomstig uit het Belgische Nieuwsblad. Jihadi John was al ingeburgerd, als bijnaam bedoel ik, en klinkt inmiddels haast knus – een circusact voor het hele gezin met blikkerende kromzwaarden. JJ maakt op straat een vriendelijk praatje met de scharensliep. Enz. Alliteratie deterroriseert.

En dan de combinatie met dat onweerstaanbare ‘eenzaat’, één lettertje slechts verschillend van ‘eenzaam’. Terwijl ‘loner’ en ‘einzelgänger’ veelvuldig worden gebruikt, versmaden wij Nederlanders massaal dit Vlaamse smulwoord. Ik kan over de etymologie niet 1, 2, 3 iets zinnigs vinden. Het online Van Dale Rijmwoordenboek geeft 1274 rijmwoorden, waaronder curieus genoeg (tussen ‘proefplaat’ en ‘puntdraad’) niet ‘psychopaat’.

Alles goed en wel, maar nu moet ik alleen die krantenkop nog zien te verdringen…

Nikkelen Nelis was een allemansvriend…? Pistolen Paultje was caviaknuffelaar?  Rubberen Robbie was rugpatiënt, Haagse Harrie was homohater, Sjakie Swart heeft een Ajaxhart…? 

3 reacties op “Eenzaat”

  1. Buffalo – en Bungalow Bill, Dappere Dodo en de Dikke Deur zijn achter de mentale horizon verdwenen? I presume?

  2. @schulp: Daar waren horizons toch juist voor, dat je er dingen achter kunt laten verdwijnen?

  3. Je kan er ook niks op zetten. Ik wil nu even een horizonloos leven. Is een aanrader. Maar ja ik ben er zelf over begonnen, twee dagen terug en toen dacht ik er nog heel anders over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *