Ga naar de inhoud

Fiscale signalen

Nooit eerder bij de aangifte inkomstenbelasting uitte de huisdichteres zo snel haar frustratie.

Een fiscaal genie is zij allerminst, wel uiterst gewetensvol en systematisch. Aan haar belastingmoraal hoeft niemand te twijfelen. Dus begint zij met het grondig lezen van de brief (dd 28 februari) waarin de inspecteur (J. F. van de Poll dit jaar) haar erop attendeert dat ook 2014 weer een belastingjaar was  – het zal eens niet zo zijn!

Geachte heer/ mevrouw, luidt de aanhef. Dat is een kleine tegenvaller – je zou denken dat ze dat eenvoudig kunnen personaliseren met de gegevens waarover ze beschikken. Scheelt inkt en dan voel je je  niet meteen zo’n fiscaal nummer. Maar daar gaat het niet om; ze liep vast bij het eerste dikgedrukte kopje: Wanneer kunt u aangifte doen?

Wij houden een proef om te voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment aangifte doet. U kunt aangifte doen van 1 maart tot 1 mei. [Spannend, een proef!] Doet  u aangifte vóór 1 april, dan krijgt u vóór 1 juli bericht. [Tot zover kunnen we er goed mee leven.] Krijgt u ná 1 juli bericht, dan berekenen wij belastingrente als u moet betalen.

Drie keer een accent aigu – de inspecteur heeft geen hoge pet op van de gemiddelde Nederlander (nou ja, ze maken daar díngen mee…). Niettemin:

“Ik snap het niet. Ik snap het echt niet. Zij bedenken een experiment, om te voorkomen dat ze de hele bups in een keer binnen krijgen. Ze hopen dat spreiding hun werk beter te behappen maakt en ik ben heus de beroerdste niet. Maar als je na 1 april aan komt zetten (leve de proef!) staat daar een sanctie op…”

Let wel, er staan hier geen principes op het spel, of enorme financiële belangen. Als de huisdichteres iets niet snapt bedoelt ze gewoon dat ze het niet snapt. En nu ik er eens over nadenk… Noemen ze dat in de psychologie geen ‘tegenstrijdige signalen’? En waarom niet gewoon Drenthe (waar de winteravonden leger en langer zijn) op  15 maart laten inleveren en Limburg (met veel sjoemelende en lakse mensen) op 1 september? Of geef de snelle aangevers een premietje. Of… of… Maak ik het nu al te leuk?

2 reacties op “Fiscale signalen”

  1. Die alinea over de proef is volstrèkt ònbegrijpelijk. Ook na meerdere keren lezen, geen idee wat ze er mee bedoelen. Je blijft achter met een hèèl vreemd gevoel. Er zit mogelijk ergens een boete aan te komen of misschien ook niet. Transparàntie!

  2. Het is een test. Wie het snapt doet het goed en wie het niet goed doet heeft het niet gesnapt. Snapje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *