Ga naar de inhoud

Spaarneskyline

Ja… nou…mwh… nee, nee hoewel… vind ik het wat? Een nieuw optrekje aan het Prinsen Bolwerk. Wel een tikkeltje brutaal, zo tussen de bedaagde (en soms verkrotte) villa’s. Maar ja, zo maken ze ze niet meer…

prinsenbolwerk

En misschien is het alleen even wennen? Er komen appartementen in natuurlijk (zie hier en bij Mopet Architecten).

nieuwvilla

Went alles? En zo ja, hoe lang duurt het? Vandaag bij een wandeling langs het Spaarne zagen we de Koepel gereduceerd tot een Koepeltje. Vrijwel aan het oog onttrokken. De woningbouw schiet op en tja… nou… NEE!!!

De gevangenis zal al per 1 juli leeg staan, begrijp ik, maar dan nog… Ontvolkt of overbevolkt, dat gebouw hoort boven de stad uit te torenen, zodat wanhopige moeders/de koddebeiers van de Koudenhorn / lokale pedagogen tegen moeilijk opvoedbare kinderen kunnen zeggen: “Dáár! Dáár zul je eindigen als je zo doorgaat! In het cachot! Tussen het schorriemorrie, met ijzeren ballen aan beide enkels geketend!”

koepel

En niet: “Kijk, zie je dat minieme puntje daar, verscholen achter die hoekige, onelegante betonwand?”

minikoepel

“Nee, dáár nog achter. Dat kleine alpinopetje op die flat… Ach, stik de moord, jij!”

Zou het kunnen dat toekomstige generaties ons zullen vervloeken om wat daar wordt aangericht aan de overkant van het Spaarne? Dat ze Henk Vijn zullen eren als een ziener en profeet? Van alles wat ze bouwen langs de oever denk je, ja… het ziet er stevig uit. Het is rechthoekig. De omliggende ruimte is optimaal benut. Elke driejarige zonder een greintje fantasie maar met genoeg Lego had het ook kunnen ontwerpen. En de komende honderd jaar krijg je het er niet meer weg.

Koepelgevangenis

Oude RaDa-stukjes over de Koepel hier: Blijf zitten waar je zit en Watermanagement

4 reacties op “Spaarneskyline”

  1. Peter Holthuizen

    Vandaag zag ik tot mijn schrik hoe die nieuwbouw langs het Spaarne vanuit de trein het vrije zicht op molen en Bavo belemmert. Je moet nu de spoorbrug half over zijn om van dat prachtige uitzicht te kunnen genieten. Ruysdael draait zich om in zijn graf. Is er iemand die daar aan heeft gedacht – behalve dan Henk Vijn?

  2. je hebt gelijk. ik heb er wel aan gedacht. Niet de moeite genomen om het luid en duidelijk af te keuren. Men was o zo blij met de nieuwbouw. Bah. In uitzicht kan je niet wonen.

  3. Ik denk dat je hier een vergissing maakt, Marius: het is Huize Zocher, het oude, gerenoveerd wordende pand, waar de zorgappartementen komen. De nieuwgebouwde villa is, voor zover ik begrepen heb, bestemd voor één schatrijke nabob. Dat gebouw zal aan de straatkant ook nog aan het oog onttrokken worden door een gezondheidscentrum (ik vrees op holistische basis), dat op de plek van het voormalige gymnastieklokaal zal verrijzen.

  4. @Roberto: Ai, vergissing! Bij de gezamenlijke oprit stonden twee borden, een voor 15 appartementen en een bord van bouwbedrijf ATB Leersum – op hun site gaat het inderdaad over ‘een woning’. Kleinbehuisd is anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *