Ga naar de inhoud

Parkeerstof

Engeland kent een literaire prijs voor de slechtste erotisch scène, de Bad Sex in Fiction Award (en het zijn niet de minste auteurs die worden genomineerd). Zou het een idee zijn om de RaDaprijs voor armetierig bestuurlijk proza in te stellen? Jammer alleen dat ik die brief van wethouder Cora-Yfke Sikkema over de fiscalisering van het parkeren hier in de buurt niet meer kan vinden.

Een monstrum! Een aantal weken lag hij hier op mijn bureau onbegrijpelijk te wezen. Hoe vaker ik hem las, des te minder ik ervan begreep. Als hij iets minder onbegrijpelijk was geweest, had ik er hier de gek mee gestoken, maar uiteindelijk besloot ik dat er geen beginnen aan was. Geheel onwetend van fanatiek flyerende VVD-brigades en smeulend ongenoegen in de gevreesde ‘wijken’, verscheurde ik de brief. Domdomdom. Op 17 april prijkte op de voorpagina van het HD een foto van de publieke tribune bij de gemeenteraad, boven de kop ‘WOEDENDE BURGERS BIJ PARKEERDEBAT’.

Er zat een bekende van me tussen. Ik maak weleens een praatje met hem. Een beschaafde, bijna aimabele man, maar als je hem daar ziet zitten tussen die andere getergde Haarlemmers, wil je meteen de Explosievenopruimingsdienst bellen. Ontploffingsgevaar! Als autoloos burger (en voorstander van afschaffen van het particulier autobezit) valt het mij lastig me in zijn gemoedstoestand te verplaatsen. Ik besef dat ik makkelijk praten heb (ik rij na een lange werkdag nooit gefrustreerd rond op zoek naar ‘een plekje’ en ja, van de in de onbegrijpelijke brief genoemde tarieven schrok ik ook: in de bioscoop zitten is per uur niet veel duurder dan in een geparkeerde auto bij een betaalautomaat ). Waar ik alleen wel benieuwd naar ben, die wethouder Sikkema van Groen Links (die het allemaal helemaal verkeerd gedaan heeft en donderdag in de raad door het parkeerstof moest) heeft die zelf een auto? Kan een politieke insider me dat vertellen?

Een treffend contrast met al die benarde parkeerslachtoffers: in de regiobijlage van het HD een artist’s impression van de beoogde stadstuin bovenop parkeergarage De Kamp. De bovenste verdieping daarvan staat meestal leeg, schijnt het, en dat  bracht Dennis de Waart op het idee van de Dakkas. Ik ben dol op dat soort plaatjes:

KAS

Het lijkt wel een savanne, ze hadden ook nog een kudde impala’s kunnen uitzetten op dat dak, om het nóg mooier te maken. Wat nog wel ontbreekt zijn parkeerautomaten, want als de mensen uit de wijken massaal hun blik gaan neerzetten op het gras, kunnen we het beter laten zoals het is (ook niet slecht). Maar denk niet dat ik tegen ben, beste Raarlemmers. Leve de fantasie! We kunnen wel een beetje geestverruiming gebruiken in onze stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *