Ga naar de inhoud

Entitlement

‘Ze spelen Bloemendalertje’, schreef ik dinsdag denigrerend over bewoners van villapark Brederode. Dat neem ik terug na lezing van het HD-artikel van Margot Klompmaker over de Bloemendalers met het meeste aanzien / uitzicht, die aan de Hoge Duin en Daalseweg (de weg van Overveen naar het Kopje).

Die beschouwen de Kennemerduinen tot aan Parnassia als hun achtertuin, als ik boswachter Wout te Boekhorst mag geloven. Die voert nu campagne tegen de illegale houtkap – er ontstaan daar op mysterieuze wijze zichtlijnen vanuit de villa’s. En vice versa: een foto toont een ontbost gebied, met aan de horizon het huis van de vermoedelijke daders, die zo te zien hun opleiding hebben genoten in het Amazonebied.

Wie met eigen ogen wil zien of ik overdrijf kan terecht bij filmpjes van RTV-NH en Telegraaf-TV. Aanklagen wegens arbocide en ophangen aan de hoogste boom die ze hebben laten staan, dat gewetenloze tuig, is mijn eerste reactie. Bij nader inzien gaat dat toch wat ver. De wijsvinger zonder verdoving amputeren met hun eigen handzaag dan? Herplantingsplicht en een donatie van een half miljoen aan de Bomenstichting ? Helaas valt lastig aan te tonen wie de schuldigen zijn. PWN gaat eerst de schade met drones in kaart brengen en tevens wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd, waarin de bewoners van de Hoge Duin en Daalseweg voorlichting krijgen over de waarde van Gods schepping en de grenzen van hun rentmeesterschap (= de omheining van draadgaas).

Graag zou ik bij die avond aanwezig zijn met mijn vervalste RaDa-perskaart! Zouden ze komen opdagen? Zouden ze schuldbewust proberen te kijken? Of zou het zaaltje nadat de eerste drie witteboordenhoutvesters kwamen opdagen al uit zijn voegen barsten van entitlement? Ik zou zo gauw niet weten hoe dat woord te vertalen – entitlement is het vanzelfsprekende gevoel dat je recht hebt op rijkdom, privileges en een voorkeursbehandeling. Gewoon, omdat jij het bent. The very rich are different from you and me, is een bekende uitspraak van Scott Fitzgerald.

“Let me tell you about the very rich. They are different from you and me. They possess and enjoy early, and it does something to them, makes them soft where we are hard, and cynical where we are trustful, in a way that, unless you were born rich, it is very difficult to understand. They think, deep in their hearts, that they are better than we are because we had to discover the compensations and refuges of life for ourselves. Even when they enter deep into our world or sink below us, they still think that they are better than we are. They are different.”

Even bekend is de riposte van Hemingway, ‘yes, they have more money’ (voor de geschiedenis van deze woordenwisseling zie hier). Dat vind ik humor van de onderste plank. Laten we de hetze tegen de bewoners nog even uitstellen tot na die informatieavond. Wie weet komen ze wel met constructieve voorstellen en groeit er straks iets moois tussen de HDD-Weg en PWN.

4 reacties op “Entitlement”

 1. Stille armoede wellicht? Ook woningen van 4 miljoen of meer willen in dit tijdsgewricht wel eens onder water staan. De schoorsteen boven de houtkachel moet ook roken!

 2. In de wondere wereld van planologie en bestemmingsplannen bestaat het begrip ‘planschade’.
  Dat is ongeveer het omgekeerde van waar deze Bloemendalers van worden verdacht. Bijvoorbeeld: je koopt een huis met een prachtig uitzicht. Het bestemmingsplan geeft aan dat dit uitzicht niet kan worden bedorven, omdat in de betreffende zichtlijn niet mag worden gebouwd. Nu zijn bij vrijwel elk bestemmingsplan zogenaamde ‘vrijstellingen’ mogelijk, die afwijken van het bestemmingsplan mogelijk maken. Indien een gemeente besluit zo’n vrijstelling te verlenen kan degene wiens uitzicht daardoor wordt vernaggeld, planschade claimen bij de gemeente.

  Onze rijksoverheid heeft er in de afgelopen jaren hard aan gewerkt de mogelijkheden voor zo’n claim drastisch te verkleinen. Het vrijheid en blijheid predikende kabinet van dit moment vindt al dat gezeur van onbeduidende kleinburgers en NIMBY’s maar remmend voor de economie.
  Het kan zich daarentegen waarschijnlijk goed voorstellen dat wat gehakt in bestaande bebossing extra waarde creeërt. Slechts voor enkele ondernemende individuëen weliswaar, maar hé; het individu, en zeker het individu met geld, is heden-ten-dage toch koning?

  Misschien dat de Bloemdalers in kwestie hebben geconcludeerd dat een beetje vooruitlopen op te verwachten ontwikkelingen eigenlijk best redelijk is.

 3. Marius (RaDa-reda)

  @Hans Valk: bij wijze van ‘vrijstelling’ een paar sociale huurwoningen in dat gerooide gebied plannen?
  @Harrie: onder water staan aan de Hoge Duin en Daalseweg – als beeld spreekt het me zeker aan!

 4. Dat maakt twee! Tot voor kort was er slechts één plaag die het verblijf in de Kennemerduinen verpeste,…teken. Maar daar komen nu dus kortzichtige villabewoners bij. Dit weekeinde was er echter ook goed nieuws, een doorbraak in de tekenbestrijding. Nematoden, minuscule wormpjes dringen het lichaam van de teek binnen en doden uiteindelijk de gastheer binnen tien dagen. En nu zit ik te denken, als we nu zo knap zijn met die teken dan moet het toch ook mogelijk zijn om……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *