Ga naar de inhoud

Nattigheid

De natuur in de war, een duister voorteken van onafwendbaar naderend onheil, de eerste van een reeks plagen van bijbelse proporties? Tijdens de hittegolf verlieten bij Termunten duizenden palingen het water in het getijdengebied de Breebaartpolder en werden dood gevonden in naburig grasland.

dodepaling

Volgens sommige theorieën zou zuurstofgebrek ze genoopt hebben het water te verlaten. Palingen migreren wel vaker over land, maar door de hitte zou hun huidslijm zijn opgedroogd. Dat klinkt mij veel te nuchter.

In Kafka op het strand liet Murakami het vissen regenen. Met dit gegeven moet een beetje schrijver toch ook iets kunnen? Graham Swift bijvoorbeeld (van Waterland), maar liefst iemand van eigen, zompige bodem. Thomas Rosenboom? Thomése?

Er gebeurden deze zomer meer dingen waar de ichtyologen geen verklaring voor hadden. Je gooit, zoals Jorn Jansen, ‘s avonds een hengeltje uit in een prutsloot achter je huis, in de wijk Palenstein in het prozaïsche Zoetermeer, vangt een paar ondermaatse baarsjes en dan is daar die gouden flits.

gouden meerval

Een gouden meerval?!?!?!?! Geen inheemse soort, dus waarschijnlijk ooit uitgezet.

Bij de Marqt hebben ze soms gerookte meerval. Goed te nassen, maar ik sta er zelden bij stil hoe het ongerookte, ongefileerde exemplaar eruitziet. En of die vis gekweekt wordt of niet. Dat de Europese meerval (Silurus glanis) monsterlijk groot kan worden, wist ik wel, maar niet dat er hier in Nederland ook zulke joekels rondzwemmen. Ik leen even een foto van meervalnederland.nl (leuke site!) om te laten zien wat je bij Drimmelen kunt vangen aan catfish:

meerval

Naar schatting 50 kilo, want aan de anti-leugenaar heb je niks bij dit soort knapen.

Geloof het of niet (ik ben al veertig jaar gestopt), maar soms kan ik ineens vreselijk veel zin krijgen om te vissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *