Ga naar de inhoud

XS

Wat is je lievelingsboek, welke LP neem je mee naar een onbewoond eiland (waar toevallig een werkende grammofoon staat), wat was het gelukkigste moment in je leven tot nu toe, waar kunnen ze je midden in de nacht voor wakker maken?

Voor een paar uurtjes slapen, antwoordde een vriendin ooit op die laatste vraag, dat vond ik wel een goeie, maar verder? Ik word altijd zenuwachtig van dit soort opgedrongen keuzes uit veel te veel van van alles en nog wat. Wel had ik een lievelingsboom. Had. Tot gisteren – dat wil zeggen, ík had ‘m tot gisteren, maar hij staat er al niet meer sinds de Grote Zomerstorm van vorig weekend – inderdaad, oplettende lezer, de ZS waar de RaDa-reda, rampenmoe, niet meer over zou schrijven (zie Zand erover).

Mijn lievelingsboom stond naast de Zijlbrug, schuin tegenover Café De Witte Zwaan – pretentieloos, geduldig, zonder ooit te klagen over walmende uitlaatgassen of wankele kroeggangers die zich aan hem vastklampten. Een es was het, zij het geen gewone. Fraxinus angustifolia – ik beken, de determinatie deed ik postuum, pas nadat ik tot mijn schrik vaststelde dat hij er niet meer was. Een smalbladige es, inmiddels ex-es.

Kijk dit is ‘m, nietsvermoedend, in volle glorie, op 22 mei, twee maanden voordat hij een XS werd.

 

ex-es van Bas 

Beter dan een foto zou bij dit requiem een video zijn, genomen op een luie, lome namiddag, op een dag dat er een vrolijk briesje staat. Doordat de essenbladeren in trossen groeien was het dan alsof de boom werd bevolkt door veertig onvermoeibare Amerikaanse cheerleaders met groene pompons. En ruisen dat ie kon! Een biertje van Bas erbij en als ze me dan gevraagd hadden wat het gelukkigste moment van mijn leven was, had ik het ogenblikkelijk geweten.

Moet je nu komen… (waarschuwing voor jeugdige RaDa-lezers, de nu volgende foto kan als schokkend worden ervaren)

 

P8010005

Van mij mogen ze die open wond zo laten. Een nieuw, sprietig van gemeentewege verstrekt kwekerijboompje zou het alleen maar erger maken. 

Is er nog goed nieuws? Ja, ik zie net dat De Dwarse Man is bevallen van zijn eerste roman. Schepen in de Nacht, heet hij en ik ben nieuwsgierig. Zie hier voor een indruk.

2 reacties op “XS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *