Ga naar de inhoud

Haarvaten

Krijg ik mijn trekken even thuis! Een maand geleden schreef ik hier over de barse douanecontrole in Brussel Zuid, waar een van mijn leerlingen bij een schoolreisje naar huis werd gestuurd om een formaliteit.

Voorwaar een gevoelige klap voor het internationaal terrorisme, brieste ik later in mijn Straatjournaal-column Irisscan. Bestaat er in deze wereld nog zoiets als vertrouwen? Die kinderen van ons zijn zulke zoetjes, die schatten kunnen nog geen kalasjnikov van een slagroomspuit onderscheiden.

Dus jullie begrijpen, de kop op de voorpagina van de IJmuider Courant van dinsdag viel mij rauw op mijn dak: Opgepakte jihadist blijkt oud-Felisenumleerling.

Ik had hem niet in de klas gehad, maar wist wie het was. Moeilijk om het niet te weten, zo veel boomlange Somaliërs lopen er niet rond bij ons. Ik wisselde soms een paar woorden met hem, daar bleef het bij. Drie jaar geleden, bij de diploma-uitreiking verscheen hij in een lang, wit traditioneel gewaad – het stond hem prachtig. Niemand die toen zei ‘Hé, gast, ben je aan het radicaliseren?’

Geen reclame voor ons gymnasium dat het hem tot twee maal toe niet lukte Syrië te bereiken, grapte ik nog (hij was behalve bij de Bulgaarse grens eerder aangehouden in Turkije en toen teruggestuurd naar Nederland). Maar toen alle gekheid op het stokje zat, moesten mijn collega’s en ik toch vaststellen dat de wereld te ingewikkeld voor ons is en dat we er de ballen van begrijpen. Geef ons kluitjes en we lopen met een glimlach het riet in.

Gelukkig is er altijd Bernt Schneiders nog. Naar verluidt zou de aspirant jihadist aansluiting hebben gehad bij een moslimgroep in Haarlem-Noord. De Muggenmeester denkt dat het zo’n vaart niet loopt daar. Hij weet (aldus het HD van 17-10) van een kleine tien jongeren die zich hebben afgekeerd van de bestaande moskeeën, maar de gemeente ‘is met die groep in gesprek’. Zijn uitsmijter neemt de laatste vrees weg: “We zitten in  de haarvaten.”

Wat moet je dáár, vroeg ik me eerst af, maar het blijkt een gangbare uitdrukking. Als je in de haarvaten van de samenleving zit, doe je het juist goed. Het enige is, als Schneiders in de haarvaten zit, waar zaten wíj dan in vredesnaam drie jaar geleden, als school? Of kan zo’n radicalisering even snel gaan als de bekering van Saulus op de weg naar Damascus (Syrië)?

9 reacties op “Haarvaten”

 1. Peter de Pagter

  Terecht commentaar op de zienswijze van de Muggenmeester op het jihadisme in Haarlem. “De wens is de vader van de gedachte” was ook mijn eerste gedachte bij de openbaring van de burgervader. Terecht werd de burgemeester in de gemeenteraad gewezen op de gevaren van het rechts-extremisme. Bij het bespreken van de gevaren binnen onze samenleving valt op dat bij de gevaren die voortkomen uit geloof, altijd wordt gewezen naar de Islam in algemene zin. Dat is uiteraard de grootst mogelijk onzin. Ook bij geloof gaat het om extreme opvattingen. Die extreme opvattingen komen niet alleen voor bij de Islam, maar ook bij de katholieken en de protestanten. Al die extreme opvattingen komen in Haarlem voor en vormen een potentieel gevaar. Muggenmeester: let op uw zaak!.

 2. Persoonlijk ben ik geen haarvatenman maar meer van de helikoptervisie. En dan geldt – zelfs voor Nederland – de variatie op Deelder: van hoe veder men keek, hoe leger het leek. Of zijn prachtvers Voor Ari.

 3. waar zaten wíj dan in vredesnaam drie jaar geleden, als school? Te suffen, lijkt me. Plotseling gekleed gaan in Djelba (als Somalier) lijkt me toch een niet te missen signaal. En misschien had hij vooruit ook al wat getweet of anderszins wat achtergelaten. Maar daar zijn nu waarschijnlijk wel richtlijnen voor. Toch?
  Het, inderdaad, prachtige gedicht Ari, van Deelder, (je gaat door het vuur….) lijkt me nu iets minder van toepassing.

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Rigo: Suffen? Het was eenmalig… bij de diploma-uitreiking, dwz de laatste keer dat wij hem zagen. Op die dag zie je andere jongens (eenmalig) in een driedelig kostuum. En hoe vaak denk je dat wij tweets van leerlingen lezen?

 5. Sorry, excuus voor mij slechte bijdrage aan dit blog gisteren. Ik was in niet zulk best humeur – en dan kan ik beter een eindje gaan hardlopen ipv chagrijnige reactie plaatsen op het internet. Het had ermee te maken dat in mijn omgeving iets soortgelijks heeft gespeeld. Maar goed, dat heeft niks met het dagklad van doen.

 6. Ontgaat het de heer De Pagter misschien dat extreme opvattingen best mogen worden getolereerd, ja zelfs uitgesproken binnen het raam van de wet. Dit lijkt mij ook te gelden voor uw eigen, niet eens zozeer extreme dan wel vreemde opvatting (een die meedingt voor de kwalificatie “de grootst mogelijke onzin”). Extreme *daden* daarentegen zijn hier te lande wat minder gewenst. Ik waag echter te betwijfelen of katholieken en protestanten zich daar nu nog aan schuldig maken. Dus misschien zou u eerst en vooral op uw eigen zaak mogen letten?

 7. @ Harrie, nou, dat zingen op hele noten wat die hardcore protestanten doen, dat is toch knap extreem.

 8. Die slag is jou! En woorden, geschreven, gesproken of gezongen zijn ook daden! (Mir hilft der Geist! Auf einmal seh ich Rat und schreib getrost: Im Anfang war die Tat!)

 9. Peter de Pagter

  Is Harry bekend met de beginselen van de SGP? Daar word je namelijk niet vrolijk van als niet-christen. De gedachten van de SGP over wat er in Nederland gaat veranderen als de SGP de meerderheid in het parlement krijgt, is voor een staatsrechtgeleerden aanleiding geweest om na te denken over het aanpassen van de grondwet. In de grondwet zou een bepaling moeten worden opgenomen die de staat dwingt om partijen te verbieden die als doel hebben het afschaffen van de democratie (De SGP baseert bijvoorbeeld haar visie op het uitgangspunt dat de overheid haar gezag niet ontleent aan het volk, maar aan God de Heere, bij Wie het allerhoogste gezag berust).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *