Ga naar de inhoud

Geluk

Waar moet je beginnen als RaDa-reda als je ruim een week verzuimd hebt? Er zijn geen volgnummertjes en de onderwerpen en thema’s proberen krioelend dat lang verbeide stukje in te glippen, zoals ooit hele scholen paarlustige ansjovis vlak voor de voltooiing van de Afsluitdijk allemaal nog gauw de Zuiderzee in wilden zwemmen door het laatste gat.

69% van de Nederlandse mannen blijkt gelukkig te zijn, blijkt uit (het zal niet zo zijn) onderzoek van het CBS en 64% van de vrouwen. ‘Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven.’ Ik vind dat verontrustend hoge cijfers, beste Raarlemmers, van manisch tot depressief. Zo wordt het nooit wat met de wereld, als het gros der lui beweert zich te voelen als een weldoorvoede kater op een warme radiator.

Wat ik me  afvraag, laat het CBS ook vragenlijsten invullen in files en verkeersfuiken, in uitpuilende intercity’s, in verzorgingstehuizen, bij de uitgang van het UWV of het crematorium, op inspreekavonden over vluchtelingen en in het stadion na Nederlands-Tsjechië? Of enquêteren ze alleen in Elswout bij  mooi weer, als de vliegenzwammen blozend poseren en de loofbomen hun herfstmodeshow geven? Als de mensen allemaal hopen dat hún foto die avond het RTL-nieuws haalt?

herfstpalet

Een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva – tellen ze die bij de gelukkigen? Ik hoor om mij heen veel mensen mopperen, maar misschien doet dat gefoeter juist wonderen voor hun welbevinden?

Het zou mooi zijn als we konden rouleren met dat geluk – dat die 15% die nu buiten de prijzen valt volgend jaar op rozen zit – kunnen ze dat niet voor ons regelen?

We zouden bijvoorbeeld bij toerbeurt naar Doesburg kunnen gaan. Ik stond daar gisteravond tegen zonsondergang aan de IJsseldijk met de huisdichteres. Aan de andere oever gaven duizenden onrustige ganzen een vliegdemonstratie. De mist verzamelde moed om het land te veroveren. Het was een feeëriek spektakel.

Doesburg

Als ik op dat moment was beslopen door een mannetje met een CBS-blocnote dat me had gevraagd of er nog iets aan mijn geluk ontbrak, zou ik geschreeuwd hebben: “Ja! JIJ moet NU weg, CBS-mannetje, ik wil hier in stilte van genieten, DONDER op of ik gooi je de plomp in!”

Gelukkig hebben ze dat aangevoeld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *