Ga naar de inhoud

Bloemexdaal

Straatjournaal nov. 2015

“Werkelijk, het gaat je verstand te boven”, zegt de archeoloog met een weids gebaar over de oneindige woestenij, zonder struik of stronk. “Dat dit ooit de welvarendste regio van Nederland was. Dat er in vervlogen tijden überhaupt iets groeide of bloeide op deze barre zandvlakte. Daarginds, bij die reusachtige krater, lag destijds het Kopje.”

“De onstuitbare ondergang van deze vroeg 21ste-eeuwse beschaving stelt historici nog altijd voor onoplosbare raadselen. Het navrante is, de periode tot 2015 is redelijk goed gedocumenteerd. Daarna houdt het plotsklaps op. Maar laat ik, voor we ons overgeven aan speculaties, eerst iets vertellen over de bijzondere locatie waar wij ons bevinden.”

“Hier, weten we uit oude fotoarchieven, stond eens het witste stadhuis ter wereld. Met een oogverblindende klassieke zuilenrij. De hier opgegraven steenblokken bevestigen dat. Wit marmer, alabaster – maar er is iets raars mee. Kijk eens goed naar de keerzijde. Inderdaad. Die is bruin. Diepbruin. Dat smetteloze Bloemendaalse wit was slechts een façade. Binnen, vooral tijdens debatten in de raadszaal, gooide men onophoudelijk met slijk. Met stront, modder, alle viezigheid die maar voorhanden was. Jaar in, jaar uit, tot het steen ermee geïmpregneerd raakte en uiteindelijk bruin kleurde.”

stadhuisbloemendaal

“Bij andere verdwenen culturen is als regel sprake van een samenspel van factoren – bodemerosie, klimaatverandering, epidemieën, een uitgebuite onderklasse die zich niet langer laat knechten door een vadsige, volgevreten bestuurlijke elite; vaak in combinatie met een invasie van barbaren of een vijandelijke mogendheid. Kijken we echter naar Bloemendaal anno 2015, vlak voor de eerste gewapende schermutselingen uitbraken, dan vinden we niets van dat alles. Onze enige aanwijzing is de zogenaamde dossierkast Elswouthoek. Stelt u zich een kluis voor ter grootte van een bunker – propvol notulen van het gebakkelei in de raad, juridisch gesteggel, bureaucratische haarkloverij en talloze bezwaarschriften over een te bouwen schuurtje in de achtertuin van twee ordinaire strandtenthouders. Van die bewuste tent, Parnassia, zijn in later eeuwen slechts drie satéprikkertjes en een verkoolde spekpannenkoek teruggevonden – dus ga maar na hoe hevig daar gestreden moet zijn.”

“Wat is uw vraag? Ja… nee… dat ben ik volledig met u eens. Het komt iederéén onwaarschijnlijk voor dat de gemoederen in de regio zo hoog konden oplaaien. Om niks! Two bald men fighting over a comb. Of liever: een heel dorp mannen met weelderige haardossen en een enorm assortiment kammen, waar ze eindeloos over één kammetje twistten. En kennelijk stond het centraal gezag compleet machteloos. We weten van ene Aaltjes Emmens, de braafste, zachtaardigste en redelijkste burgemeester ooit, die werd afgevaardigd om de nouveaux riches en de oude VVD-baronnen te verzoenen. Kansloos… De arme Aaltje voelde zich als een goudvis in een piranhavijver. Daarna was het aan de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders om zijn bestuurlijke ervaring in te zetten. Nou, ik betwijfel of Stalin het in zijn plaats wél had gered.”

“Hoe dan ook, het dagelijks leven in Bloemendaal is na 2015 geheel ontwricht, zo bewijzen diverse bronnen. Zo kwam de import van Dom Perignon en andere champagnes vrijwel stil te liggen. Ook het schisma binnen de Rotary Club was een veeg teken. Het hele netwerk lag plat. Het VVD-netwerk, wel te verstaan. De landelijke regering keek vervolgens als verlamd toe hoe lokale krijgsheren zich ingroeven langs de Hoge Duin en Daalseweg. Thijsse’s Hof werd uit strategische overwegingen gekapt en villawijken veranderden in militaire vestingen. Vader stond tegenover zoon, bobo tegenover bobo. In het Openluchttheater werden krijgsgevangenen bewaakt. Aanvankelijk vocht men met automatische geweren en raketwapens, maar toen de ammunitie opraakte, werd de strijd nog decennia lang voortgezet door bendes in blazers, met hockeysticks en cricketbats. Totdat uiteindelijk… nou ja, kijk om u heen.”

In de verte klinkt wolvengehuil.

2 reacties op “Bloemexdaal”

 1. leuk hoor, alleen ben ik geen strandtenthouder maar een ‘ordinair’ ontwerper/ondernemertje.
  Maar u heeft gelijk ; het gaat nergens over en dat heeft de gemeenschap en ons veel te veel negatieve energie en geld gekost
  Rob Slewe
  Ps wel lekker gegeten vanavond op Parnassia
  Vega hamburger ipv spekpannenkoek

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Rob Slewe: Zo zie je maar weer, de ene broer is de andere niet… En inderdaad, leve de positieve energie, met pannenkoek en/of vegaburger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *