Ga naar de inhoud

Fredie & Friends

Fredie Kuiper & Friends alias Haarlem wat ben je mooi! – de uitverkochte Kleine Zaal van de Philharmonie was gisteravond een capsule vol Haarlem-essence. Geconcentreerde stadsliefde. samengeperst wij-gevoel.

Zowel op het podium als in de zaal allemaal doorgefokte Muggen onder elkaar: ons kent ons/ons scant ons en de RaDa-reda (minder Bavocentristisch dan weleer) vinkte voor aanvang sceptisch af wie er op het appèl ontbraken. Dat waren er weinig. Ik meende dit soort avondjes te kennen, de stad zou worden vernauwd; verkenaut, verlout, vernijghd, verbomanst, verVVV’d, vermelkbrugd, vercoold, verjopenbierd en verjeltest.

Ik beken, de grootsheid van het geheel was mij van tevoren ontgaan, ondanks dat de huisdichteres frequent de stug doorstortende stortbuien trotseerde voor een doorloop hier of soundcheck daar. Ik werd compleet in beslag genomen door een karrevracht correctiewerk – alle rode strepen van deze week aaneen zijn langer dan de Westelijke Randweg. Maar terwijl ik lesboerde als nimmer tevoren, werd elders iets schitterends in elkaar gezet.

De Haarlem-clichés waren er vanzelfsprekend, maar fonkelend opgepoetst; Fredie-liedjes die ik al jaren kende waren in een speels, fris arrangement gestoken. Suzanne Groot violeerde, Sylvia debiteerde en het koor bekoorde: geestdrift en zoete harmonieën en wat een geinige (meezingende!) dirigente heeft Zangstudio Haarlem in Petra Ehrismann. Op de achtergrond werd een aantal subtiele filmpjes van André Rooijmans geprojecteerd – dat over uitgeverij Spaarnestad vond ik zelfs ontroerend (mogen de drukinkt en de drukpersen weer terug?). En (even door het stof – het was maar vaag tot mijn sufsuizende correctiehoofd doorgedrongen) drie gedichten van de huisdichteres uit Niet over het Spaarne waren door Willem Rosehoudt bewerkt tot voldragen madrigalen. Die prachtig klonken!!!

Fredie Kuipers sterkste punt is dat ze altijd 100% Fredie Kuiper is. Ze praatte ‘haar’ avond aan elkaar als een ervaren conférencier. En toen de zendapparatuur in het ongerede raakte, ergens in een kastje op haar onderrug, liet ze daar doodgemoedereerd aan prutsen. Fredie is warm, Fredie is echt en iedereen gunde haar deze avond. Dat haar liedjes mooi zijn weet iedere Haarlemmer die Boudewijn de Groot van Brigitte Kaandorp kan onderscheiden. 

Wat Fredie gisteren vergat te zeggen (bescheiden is ze ook nog): er komt een CD van de avond. Voor wie er was en voor wie het hele feest gemist heeft.

 

IMG_0421 

(Foto Lia Vink)

3 reacties op “Fredie & Friends”

  1. Prachtig beschreven. Mis natuurlijk wel wat. Mij roerde het eerbetoon aan Ko van Leeuwen. Hij werd verkood.

  2. @Max: de hulde aan Ko was mij niet ontgaan (ik zat toevallig tussen Inge K. én Marion Jeltes, die ook lof kreeg toegezwaaid)
    @Fredie: voor jou klad ik graag iets extra’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *