Ga naar de inhoud

Plein van de vrede

De kerstboom op het Plein 1945 is vanavond omgevallen, maar dit heeft niets te maken met het opstootje.’

Is er een prijs voor het deëscalerendste zinnetje van 2015? Het staat op de RTV-NH-website als een soort naschrift onder de berichtgeving over een verbale confrontatie in IJmuiden tussen een tiental sympathisanten van extreem rechts en twee (2) SP-demonstranten.

Hoe de kerstboom omviel wordt niet vermeld. Om te beweren dat er geen verband is met de rel vindt de RaDa-reda daarom voorbarig. De beelden stemmen dermate treurig dat niet valt uit te sluiten dat ook de boom (een symbool van vrede en saamhorigheid) ten prooi viel aan acute moedeloosheid.

Er was een NVU-demonstratie aangekondigd op het plein en de SP-ers, te herkennen aan hun tomatenjacks, toonden bij wijze van tegenprotest een spandoek met de tekst ‘Stop racisme en haat’. De ‘s’ in racisme was vervangen door het SS-embleem.

SS-spandoe

Geen manier om haat te temperen, zoals spoedig bleek. Het wekte woede of wakkerde oude woede aan… bij racisten die niet met de SS geassocieerd wilden worden / bij ‘vluchtelingenhaters’ (term RTV-NH) die zichzelf geen racisten vonden / bij anderen die vonden dat de goede naam van de SS werd besmeurd…??? Hoe dan ook, er was woede. Er was vuilbekkerij, er stond schuim op monden, van bier en haat.

En er was politie. Politie zoals politie er tegenwoordig uitziet. Opgetuigd met politieparafernalia. De agenten deden ongetwijfeld wat ze op cursus hadden geleerd: ze stelden zich met vier m/v op tussen het SP-duo en het schuim op de monden. Ze lieten het schuimen, en betrachtten zelf een bovenmenselijke redelijkheid, spraken sussende woorden. Wat zo te zien niet bij ze opkwam was om te zeggen: “Heren, bedankt voor jullie aanwezigheid. Jullie gaan nu honderd meter verderop staan.”

Dus het duurde en duurde. Mijn sympathie ging vooral uit naar de arme politiehond, die ook dienst had die naargeestige zaterdagavond (zie foto). Zo te zien kent hij zowel de amokmakers als de sneue SP-types en weet hij hoe hun morele verontwaardiging ruikt. Zijn baasjes recycleden onderwijl hun cursusteksten. Stond daar in de verte een kerstboom op omvallen?

 

demonstratie

5 reacties op “Plein van de vrede”

  1. Ik doe dit ook maar voor me werk, ik zit ook liever thuis op zaterdagavond, immemand, met de baas en het vrouwtje op de bank, gezellig.

  2. Labradors zijn niet geschikt voor inzet bij relletjes en opstootjes. Ze zouden ongeveer drie jaar in therapie moeten om in contact te komen met het agressieve beest dat ergens heel diep in hun binnenste nog aanwezig zou moeten zijn. Misschien is het een speurhond die daar was in het kader van een verplichte stage bij een ander dienstonderdeel.

  3. Bij nadere beschouwing: Het is helemaal geen politiehond! Die beesten hebben een speciaal blauw tuigje met het woord politie erop. Het is waarschijnlijk de labrador van een nieuwsgierige passant, die schuin achter die handhaver (?) staat.

  4. @Harrie: Ik was een paar dagen weg (en deed even niet aan RaDa). Maar je hebt gelijk! Ik heb me waarschijnlijk laten misleiden door de high viz strepen op dat jack en het ferme postuur. Jammer, ik vond het zelf erg grappig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *