Ga naar de inhoud

Onthand

Eergisteren presenteerde ik hier mijn nieuwe marketingconcept voor boekomslagen ( kleurencodes voor diverse varianten van hetzelfde ‘basisboek’). Het omgekeerde blijkt ook voor te komen, constateerde ik vandaag toen ik langs Antiquariaat Lenie Peetoom kwam.

Verblauwing! Daar in de Koningstraat (het geboortehuis van Beets by the way) nemen alle boeken in de (niet al te regelmatig ververste) etalage een uniforme blauwtint aan. De eigenares (zelf nogal lichtschuw) was niet in het pand om een verklaring voor het fenomeen te geven.

 

peetoom

 

Die polychrome Kafka’s zouden bij Lenie na een paar weken niet meer van elkaar te onderscheiden zijn.

Aan de overkant van de straat was voorheen een bakkerij gevestigd. Het beeldje aan de gevel was gepimpt met een rood mutsje. Humor!

 

bakkersmuts

 

Humor voor beginners, waar ook het beeld van Nijverheid aan de Raaks het lijdend voorwerp van was. Weten jullie nog? Met bierglas, met lamp en met sjaal. Die dekselse kwajongens/kwameisjes! Alleen, toen ik vandaag langs dat beeld lummelde, miste ik een hand. Dat wil zeggen…

 

nijverheidraaks

 

Is de publieke verontwaardiging in Grote Broer en op Haarlem 105 mij wellicht compleet ontgaan? Amputatie, dat gun je geen enkel beeld, maar bij (HAND)NIJVERHEID hakt het er extra hard in. Dit zal door de buitenwacht uitgelegd worden als symbolisch voor de staat van de lokale economie, als we niet snel tot herstel overgaan.

Is de verblijfplaats van de hand bekend? Iemand die er meer van weet? De RaDa-reda hoort het graag.

3 reacties op “Onthand”

 1. Niemand is er tot nu toe toe gekomen om een verklaring te geven voor het fenomeen “verblauwing” in de etalage van dat antiquariaat. De schrijver vroeg er indirect om en omdat de eigenaresse van de winkel niet aanwezig was om die uitleg te verschaffen, zal ik het maar doen.
  Er is niet zozeer sprake van “verblauwing”als wel van ontroding (ontrooding?).
  Het effect ontstaat doordat alle rood in het drukwerk langzaam uitbleekt onder de invloed van ultraviolet licht. Blauw is daar veel minder gevoelig voor.
  Overigens is er minstens een jaar nodig voor dit effect zichtbaar wordt. Is die eigenaresse niet gewoon dood, in plaats van afwezig?

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Hans Valk: Dank voor de uitleg! En wat Lenie betreft maak ik me geen zorgen, die heeft zo haar eigen opvattingen over dynamische bedrijfsvoering.

 3. Het zou misschien een idee zijn om in die etalage de verschillende uitvoeringen van de Verzamelde Werken van Kafka neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *