Ga naar de inhoud

Velsertunnel

Als op 15 april de Velsertunnel dicht gaat voor negen maanden, zullen IJmonders aan beide zijden van het Kanaal rolvast vloeken, tieren, zuchten, claxonneren, weeklagen en tandenknarsen. 65.000 auto’s per dag, die leid je immers niet zomaar even om.

Nu al hoor ik af en toe van een collega die, gedesoriënteerd door de wirwar van keerlussen, calamiteitsbogen, en vluchtroutes, alleen door onreglementaire en spectaculaire manoeuvres over bouwterreinen en door stiltegebieden de aansluiting hervindt met het overige verkeer, al dan niet in de juiste rijrichting.

Los van de ontberingen nu en straks, mag ik hier bekennen dat ik veel esthetisch plezier beleef aan de grafische en filmische begeleiding die Rijkswaterstaat biedt? Daar is over nagedacht – en hopelijk houdt niemand me voor sarcastisch?

 

Velsertunne; 

Er is op de website ook een speciale editie van het Vrije Volk te vinden over de openstelling in 1957. Maar mijn favoriet zijn toch de filmpjes waarmee automobilisten zich kunnen voorbereiden op hun tijdelijke route vanaf 15 april. Een soort Die schönste Bahnstrecken, maar dan door een spooklandschap: ontvolkt, ontwolkt, ontvogeld, ontveed en onttegenliggerd. De chauffeur is alleen op de wereld en concentreert zich op niets dan de gele omleidingsborden. De muziek varieert (afhankelijk van de uitdagingen die het traject biedt) van lounge tot triomfmarsen van bedenkelijk allooi. Nou ja, kijk en luister zelf maar even – de link voert naar het asfalt tussen Beverwijk en Het Beloofde Land / Haarlem-Noord, maar voor de liefhebbers zijn er diverse andere van die geruststellende filmpjes.

https://staticresources.rijkswaterstaat.nl/binaries/ienm-rws-20160201-idrr4esi6-web-hd_tcm21-75605.mp4

1 reactie op “Velsertunnel”

  1. Rustgevend! slaapmuziekje erbij en geen enkele mede-weggebruiker te zien. Dit is het paradijs voor de automobilist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *