Ga naar de inhoud

Tempelreiniging

Paul Witteman én Dieuwertje Blok uit je kerk ranselen weren – pastoor Hendriks van de St. Josephkerk hier in Haarlem zal ongetwijfeld de hele ongelovige goegemeente over zich heen krijgen.

In een tijd waarin de media heilig zijn en de verafgoding van Bekende Nederlanders Bijbelse proporties heeft aangenomen, bestond Hendriks het om het tv-programma Land Inwaarts! de toegang tot de kerk te ontzeggen. ‘Onze kerk is uitsluitend bestemd voor de eredienst,’ aldus de geestelijke.

 

Pastoor-Hendriks_lv

 

Met deze orthodoxe opvatting maakt hij geen vrienden. Witteman vindt het verbod ‘bot’ en is ‘verbijsterd’. Nou moet gezegd, de RaDa-reda vindt het geen toonbeeld van ‘pick your battles’. Er zou aanstaande maandag niet wulps worden gedanst op het altaar, of gegokt in de zijbeuken. Blasfemische taal viel evenmin te verwachten. Het afgelaste interview zou gaan over de orgel-improvisaties van Albert de Klerk, in het verleden vaste bespeler van de kerk.

Niettemin, ik betrap mezelf op enige sympathie met de barse pastor. En ik zie verzachtende omstandigheden. Want hij heeft het vast ook gelezen. Eergisteren berichtte de NRC over het onderzoek God in Nederland. Over onstuitbare ontkerkelijking en ontkerstening – iedereen twijfelt aan alles, zelfs aan zijn eigen twijfel, daar komt het op neer. Het aantal mensen dat nooit een kerk bezoekt is de afgelopen tien jaar gestegen van 47% naar 59% (of het publiek van Land Inwaarts! is meegerekend weet ik niet).

En preken voor eigen parochie? Wat is dat nog in dit land? Van de leden van de RKK is 17% theïst (dwz gelooft in een ‘God met een gezicht’, die zich om hen persoonlijk bekommert). 46% is ‘ietsist’, 30% agnost en 7% atheïst. Daar sta je dan, met je roeping, zondag in, zondag uit. Een plukje beminde, hoogbejaarde gelovigen op de voorste banken en verder schuilende afvalligen en twijfelaars in de vrijwel lege kerk. De gedachte dat het bij dat programma wél vol zou zitten moet voor de pastoor een duivelse kwelling zijn geweest.

En Dieuwertje en Paul…? Ach, die vinden wel een herberg.

1 reactie op “Tempelreiniging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *