Ga naar de inhoud

Gesmolten stad

We wilden zondag nog snel even langs de praalwagens van het Corso voordat die werden kaalgeplukt door gehaaide bloem- en bolminnende Haarlemmers. Op de Nassaulaan stond een draaimolentje voor de allerkleinsten. Net toen het op gang kwam, barstte een gemene hagelbui los. Twee hummeltjes zwierden minutenlang ontredderd rond, capuchon op, knuistjes beschermend voor de ogen tegen de striemende korrels en probeerden niet te huilen.

Twintig minuten later zaten wij genoeglijk op een zonnig terras aan de Zijlvest. Ja, april, hè, ook dat is april, ik herinner me een april in 1988 (of was het nou april 1888?) toen de paarden van mijn arrenslee…. Maar waar ik het over wou hebben: toen we de brug overstaken naar de Zijlweg, stond daar (zoals wel vaker in april) de voormalige Publieksdienst, nu ontdaan van zijn veelkleurige façade en betrokken door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

.

UWV1

.

We schroeven het dekseltje even van het UWV af en dan zie je de binnenstad (‘historische’ weggelaten, dat zouden meer mensen moeten doen). Met helemaal links de Raaks.

.

UWV-deksel

.

Die glaspanelen hellen over en vormen een curve, dus een vluchtheuvel verder was het plaatje anders. De Baaf deed zich  nu gelden (het reuzenrad van de kermis is ook te zien).

‘.

UWV3

.

Hij troeft de Paterskerk / Groenmarktkerk af – tenminste, ik neem aan dat dat ‘m is. Inzoomend, zien we dat de stad er tamelijk verkreukeld op staat:

.

UWV4

.

Gevalletje beginnende meltdown? En verder zoomend kan ik mijn ogen amper geloven. Is dat de Oostpoort, links in het drieluik? Kan kloppen, want middenin staat (in spiegelbeeld) de zuil van IKEA.

.

UWV6

.

Zou die rookpluim uiterst rechts dan de Kolencentrale van NUON bij Sloterdijk zijn? Eigenlijk zou ik even terug moeten, maar het regent dus voorlopig moeten jullie het hiermee doen.

P.S. Meer stadsreflectie in Koe zonder kop en Spiegelingen. Ah, in Procureur staat er ook een.

3 reacties op “Gesmolten stad”

  1. Wat een knap ontwerp van de architect! Nooit zo gezien…Dank voor de eye-opener!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *