Ga naar de inhoud

Na de boot

Deze week las ik in The Guardian Weekly een aangrijpend verhaal over een reünie van een groep Vietnamese bootvluchtelingen die in 1978 door de bemanning van een Brits schip werden gered, toen ze de hoop al hadden opgegeven omdat hun gehavende, volgestouwde vissersboot dreigde te zinken.

De 349 opvarenden werden opgesplitst; ze kwamen deels terecht in Californië en deels in Engeland – een fractie van de in totaal 800.000 mensen die het regime van de Vietcong niet afwachtten. De ontvangst in GB was niet onverdeeld positief – Margaret Thatcher popelde niet om immigranten op te vangen en het National Front roerde zich. Tegelijkertijd koesteren de Vietnamezen nog steeds herinneringen aan de cadeaus die ze kregen en in het opvangcentrum kwam een circus optreden, compleet met olifant.

De foto’s zijn zowel hartverscheurend (de aankomst van die klappertandende, in dekens gewikkelde stakkers) als hartverwarmend (Dr Hung Nguyen, nu eigenaar van een medisch centrum, met zijn vele nazaten). Hetzelfde geldt voor de verhalen. Afijn, een klik op de foto brengt je bij het hele artikel.

.

5400

.

In het verlengde hiervan… of niet, of wel… wat doet het ertoe: vandaag kreeg ik een noodoproep doorgestuurd van Karin Snoep. De Chinese vriend van haar dochter dreigt het land te worden uitgezet nu zijn arbeidscontract afloopt. Ik pretendeer niet de bureaucratische santenkraam te doorzien, het is hoe dan ook ridicuul en beschamend.

Bin (33) verblijft hier al twaalf jaar, is afgestudeerd aan de Rietveld  Academie en heeft een CV om u tegen te zeggen. Het architectenbureau waar hij werkte heeft geen emplooi meer voor hem. Om zijn verblijfsvergunning veilig te stellen is hij bereid veel aan te pakken. Je kunt je niet voorstellen dat het niet lukt en dat ze hem er echt uitbonjouren. Niettemin, beste Raarlemmers, zouden jullie eens willen nadenken met al jullie breinkracht of je Bin op enigerlei wijze kunt helpen? Oh ja, ook op culinair gebied (Japans, Chinees) staat hij zijn mannetje!

.

4067812

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *