Ga naar de inhoud

Praat me bij!

Gisteren (onverwacht een koude winteravond) las ik in Classic Victorian & Edwardian Ghost Stories een verhaal van Amelia B. Edwards (1831-1892), The Phantom Coach (de spookkoets).

Een pas getrouwde jongeman verdwaalt bij de jacht hopeloos op de desolate heide. Het begint hevig te sneeuwen en bij het vallen van de duisternis, wanneer hij ten einde raad is, ontmoet hij een barse, onbehulpzame bediende, die er geen enkele fiducie in heeft dat zijn meester gastvrijheid zal willen verlenen. Deze blijkt een zonderlinge, maniakale wetenschapper/filosoof/alchemist. De jongeman mag zowaar aanschuiven voor de karige maaltijd, waarna de geleerde hem uithoort over de voorbije 23 jaar, die hij (verstoten en verguisd door de wereld) als kluizenaar heeft doorgebracht:

“During that time, I have not seen as many strange faces and have not read a single newspaper. You are the first stranger who has crossed my threshold for more than four years. Will you favour me with a few words of information respecting that outer world from which I have parted company so long?”

Ga d’r maar aan staan! Iemand zet je klem en vraagt bruusk: Praat mij eens even bij, vriend. Wat is er zoal veranderd sinds 1993? In de politiek, de wetenschap, het sociaal klimaat?

1993… dat was vóór Windows 1998, zoveel weet je. Dus van onze Googlecratie heeft hij geen flauwe notie. De Muur viel in 1989, dat zou hij moeten weten. Waar te beginnen? De Twin Towers was 2001 en Pim Fortuyn 2002. De afschaffing van de gulden in 2002. Er wordt amper meer gerookt in openbare ruimtes sinds…? De VVD regeert met de PvdA! Australië tweede bij het Eurovision Songfestival, achter Oekraïne in 2016. Hoe leg ik dat allemaal uit? Maar ik ga het niet voorkauwen, beste Raarlemmers ouder dan 35 jaar. Doe dit gedachte-experiment in de beslotenheid van je hersenpan en bewonder je eigen geestelijke lenigheid en veerkracht, onontbeerlijk voor het doorstaan van zo veel tumultueuze en onontkoombare veranderingen.

.

coach-small

.

P.S. Het verhaal is ook te beluisteren.

1 reactie op “Praat me bij!”

  1. We fietsen nog, houden van natuur, zwemmen graag. En W.P. 5.1 ach, ou sont les ordinateurs d’antan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *