Ga naar de inhoud

The making of

De column over de Ruïne van Brederode staat hier al een paar dagen. Het was geen ‘zwoegcolumn’; wel moest ik één darling killen (‘Kill your darlings’ is een schrijfadvies van William Faulkner).

Die darling zat er als slecht verstopte verstekeling in omdat ik de bijbehorende foto’s zo mooi vind. En dit is de alinea die ik uiteindelijk schrapte:

Dus leve de leegstand? Voorwaarde is wel dat je tijdsbesef erdoor wordt geprikkeld. Dus niet zoals in China, in de Unborn Cities, zoals fotograaf Kai Caemmerer ze heeft genoemd. In China willen ze in de komende tien jaar 250 miljoen mensen laten verkassen van het platteland naar de stad. Dat vraagt om een bijzonder soort daadkracht. Ze bouwen ze er complete steden, met alles erop en eraan (parken, stadions, kunstwerken). En soms staat zo’n enorme stad daar vijf of tien jaar te staan, in afwachting van de toekomstige bewoners. Niet ontvolkt, wel onbevolkt. Gebruiksklaar, maar ongebruikt. Ongeboren steden, zonder geschiedenis.

Het effect is surrealistisch. Beklemmend, spookachtig. Alsof het einde van de wereld zich daar in stilte heeft voltrokken. Daar zou ik toch niet graag elke ochtend langs fietsen.

En dit zijn de foto’s. Maar ga vooral ook naar de bijbehorende pagina en lees dit achtergrondartikel.

.

unbornbiz3

.

Unbornbiz2

.

10unborncitieslaatst(1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *