Ga naar de inhoud

Tonden (1)

Het was eigenlijk een avond om beduusd de Brexit-kranten door te nemen en naar de #What-have-we-done????-editie van Newsnight te kijken, ware het niet dat de huisdichteres optrad op een vriendelijke poëzie-estafette in Tonden (omgeving Zutphen).

Ze was gestationeerd in de tuin van een wel zeer vrijstaand huis, bij een gastvrij, kunstminnend echtpaar. De toehoorders kwamen langs in vier groepen van ongeveer vijftien en fietsten na het laatste gedicht gesticht verder naar hun volgende rendezvous. Decor van dit alles was een zeer gesoigneerde zonsondergang.

.

kikkervijver

.

Er was bovendien een geluidsdecor: rond de tuinvijver deden tientallen kikkers zich gelden, die zonder uitzondering vonden dat hun kwaakkwaak luider moest klinken dan dat van alle anderen samen. Hielden ze een kikkerreferendum?

Ik moest denken aan een boek van Richard Brautigan (A Confederate General from Big Sur) waarin de duizenden kikkers in een meer slechts verstomden als een van de kampeerders ‘Campbell Soup!’ brulde. De avond was te kort om te experimenteren, maar ik meende een dergelijk effect te bespeuren toen Sylvia ‘Een nieuw Concept’ ten beste gaf:

Achterwáááárts…… Mars! schreeuwde de commandant, zich in zijn verstrooidheid niet realiserend dat hij zojuist de wereld een geheel nieuw concept voor het tegemoet treden van conflicten & problemen had verschaft.

Daar hadden die Tondense blufkikkers zo gauw  niet van terug. Al kan het natuurlijk ook toeval geweest zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *