Ga naar de inhoud

Gonda zwemt

Hoe #023 wil je het hebben? Een zwemmanifestatie in het Spaarne, voor een goed doel! Watertemperatuur 20,8 graden en volgens de laatste metingen zitten er in Spa Reine méér onderwaterenterokokken en e-colibacteriën dan in onze eigenste slow river. Het was fijn weer, dus alles zat mee.

We wilden onze vriendin Gonda zien zwemmen (lichtblauwe badmuts no. 27 en in totaal voor liefst €1700 gesponsord), maar onze opmars langs de Spaarne-kade werd danig vertraagd doordat we Max Sipkes zes keer tegenkwamen, en Fredie Kuiper één keer en Ziggy Klazes (die zo lief was om haar Turfsteeg in te duiken om een geschenkexemplaar van Schikkel & Graten voor ons te halen) en diverse andere Bavocentristen, al dan niet in badkostuum.

Er was nog een excuus, daarover later meer. Uiteindelijk arriveerden we 20 seconden na Gonda’s plons bij de Turfmarkt en tja…

‘HUP GONDA!!!!!!!!!!!’ joelden we op goed geluk naar een van de lichtblauwe badmutsen.

.

IMG_1029

.

‘HUP GONDA!!!’ joelden we nogmaals. Hopelijk kwamen de goede bedoelingen over.

.

Gonda2

.

Uh… twee kilometer is ook best ver..

Of is dat haar, met de rode lipstick? Of die daarboven, met de blauwe parelketting?

.

Gonda!!!

.

En de verrekijker lag thuis, waar hij altijd ligt als we ‘m nodig hebben.

Dat excuus was trouwens de tewaterlating van scheidend Muggenmeester Bernt Schneiders (groene badmuts, no. 1).

.

Muggenzwemmer

.

Hij droeg voor de gelegenheid een nauwsluitend zwart wetsuit. Wij sloegen het bewonderend gade vanaf de andere oever en werden verrast door zijn plotselinge afsprong, een zeer overtuigend Bernt-bommetje [misschien krijg ik er nog een foto van]. En daarna crawlde hij zelfverzekerd weg, zó hard dat wij speculeerden over mechanische doping. Zat er aan/in/onder dat pak een uitklapbare schroef gemonteerd – een geheim buiten-Berntmotortje dat hem in staat stelde evenveel kracht te ontwikkelen als een jonge bruinvis? Al weten we niet of hij dat verbluffende tempo tot de Mooie Nel heeft volgehouden…

.

Muggendrijver

…….

En ik werd gekweld door nog een vraag: ben ik helderziend? In 2007 schreef ik voor de Broodkast een bogus nieuwjaarstoespraak, waarin het wegblijven van de Chinese toeristen werd betreurd. Schneiders kondigde daarom een zwemtocht aan à la Mao Tse Toeng, die in 1966 de rivier de Yang Tse afzwom.

Binnenkort krijgen ALLE Haarlemmers onder de 60 jaar die in het bezit zijn van het zwemdiploma A een oproep in de bus. Zij dienen zich op zondag 8 maart voor 12.00 uur te melden bij de Melkbrug. Op die dag duik ik, in zwemkledij en omhangen met mijn ambtsketen, in het Spaarne, waarna naar schatting 75.000 enthousiaste stadgenoten mijn voorbeeld volgen. Vanaf de Melkbrug zwemmen wij eendrachtig en met krachtige slag naar Spaarndam. Daar is voor iedere deelnemer die de tocht volbrengt een droge citymarketing badjas als aandenken. Nog drie maanden te gaan. Haarlemmers, ik reken op jullie. Tot ziens in het water!’

Goed, enkele details kloppen niet, maar toch…

P.S. En hierbij de half beloofde foto, genomen door Josee Koning:

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Kaarsrecht! Waarbij het lijkt of Bernt vanuit de hemel komt aansuizen. Hoeveel burgemeesters doen ‘m dat na?

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 reactie op “Gonda zwemt”

  1. Wat schrijf je toch leuk Marius. Jullie goede bedoelingen zijn zeker goed overgekomen, dank voor de steun!
    Het was een sensatie om vanuit zwemmende positie het Spaarne voor je zelf te hebben. Alles op de dag was goed: de organisatie, de donaties voor kankeronderzoek, de waterkwaliteit, het weer, de windrichting, de warme aanmoediging van het publiek en de champagne na afloop. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *