Ga naar de inhoud

Pralines

Drie vrouwelijke collega’s moesten net als ik op een vergadering wachten. Het was elf uur ‘s ochtends en eentje kreeg trek in iets lekkers. Een ander wist toevallig dat er een doos pralines in de koelkast stond. Al twee dagen.

Overgebleven pralines. Weespralines eigenlijk. Dus… Het was een kloeke doos, paars met goudkleurige opdruk, ter grootte van twee gestapelde broodtrommeltjes. Ik bedankte, zij namen er elk een, zoals het hoorde, en wisselden over en weer praline-ervaringen uit. Eén praline, het moest gezegd, viel een beetje tegen. De doos bleef geopend op tafel staan, op het snijpunt S van de driehoek die de vrouwen vormden. Aan de positionering viel niet af te zien wie als eerste een tweede zou nemen.

Het was de teleurgestelde collega van de mindere praline die als eerste toetastte – met een beknopte toelichting. Of wat het ook was, een verontschuldiging, of rechtvaardiging. Want anders blééf ze die flauwe sinaasappelsmaak proeven… Nadat ze haar keuze had bepaald (wij mochten het keuzeproces / de keuzestress meebeleven) presenteerde ze de doos aan de anderen, die niet konden weigeren…

Het tevreden smikkelen duurde even, waarna ze beurtelings een korte of langere spijtbetuiging aflegden (diëten waren geschonden, allergieën genegeerd), verzachtende omstandigheden aanvoerden, elkaar vergiffenis schonken en trakteerden op begrip. Er struinde een mannelijke collega binnen. “Hé, bonbons?!” Hij nam de grootste. “Echt niet slecht, ik doe er nog een” en kauwend liep hij weg.

De doos was weer teruggekeerd naar snijpunt S. Onbesproken nu, maar héél aanwezig. Gezien, gevoeld, als een door het bezoek meegebrachte hond; de drie mollige katten des huizes veinzen dat ze slapen; dat ze zich nooit zouden verwaardigen nota van het lompe beest te nemen.

En natuurlijk namen ze elk ook nog een derde praline. Daarna werd de doos met enig vertoon teruggeplaatst in de koelkast. In de kamer heerste diepe, pralineuze voldoening. Of anders, ik durfde het niet te vragen, was het verslagenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *