Ga naar de inhoud

Vrijwillige files

‘Strandfiles voorlopig niet opgelost’ kopt Grote Broer het HD vandaag zorgelijk, want bij zo’n krant zouden ze echt een probleem hebben als alle problemen ineens (overnight, als bij toverslag) uit de wereld waren verdwenen.

Het bijbehorende artikel van Margot Klompmaker is…pfff… een déjà vu van een déjà vu. Over praatsessies van het Mobiliteitsfonds, een regionaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met toevoerwegen en kustverbindingen… infrastructuur… dynamisch verkeersmanagement. Over de inerte NS en en onze Haarlemse wethouder Cora Yfke Sikkema, die een tunnel of luchtbrug naar Zandvoort niet voor het einde van dit strandseizoen verwezenlijkt ziet worden. Pffff … Die files zitten minder vast dan de discussie.

En hoe erg is het?

Het gaat (de ijscomannetjes uitgezonderd) niet om mensen die gehinderd worden in de uitoefening van hun werk – ze hoeven niet naar Pernis of de Zuidas. Ze willen zweten op een duur terras of bruinen op een goedkope badhanddoek. Niet uit economische noodzaak of onder dwang van een wrede heerser. Voor de meesten is het niet hun eerste hittegolf en hun eerste strandgang. Hé, wat zullen we nou krijgen? Potjandorie, een file op de N200 tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee, zouden er veel zijn dit dat zeggen?

.

volle_stranden_7

.

Je kan het ook omdraaien: als die strandfile echt zo erg was, stond hij er niet. Het is de vrijwilligste file van Nederland. Hij hoort erbij, het is folklore – die mensen zouden protesteren als ze als een streep door konden rijden naar Zandvoort, als ware het de A7 tussen Hoogezand Sappemeer en Scheemda.

Soms moet je als overheid de mensen lekker in hun vet (factor 35) gaar laten smoren. Laten we ons nog niet sappel maken over de dag die we weten dat gaat komen: de Tweede Pinksterdag, 33 graden, dat de Formule 1 terugkeert naar Zandvoort en Max Verstappen er zijn Nederlands debuut maakt. Dan zouden we nu moeten beginnen om de Zeeweg 122-baans te maken.

Mijn voorstel voor die tijd: de autowegen afsluiten en één lange, stilstaande  trein van 5 kilometer tussen Haarlem en Zandvoort. De mensen stappen in op perron 4 en lopen door de trein naar Zandvoort en stappen daar uit. En verder… pfff….

.

geenstrand

.

De echte strandfoto is van Chicariga en bovenstaande foto plukte ik ook van haar prachtige weblog. Het strand gezien door iemand met een zonnesteek. Nee, dus. Alleen kon ik ‘m later niet meer terugvinden (het is voor mij ook warm!). Als ik heb achterhaald wat het is, krijgen jullie het ook te lezen. Dus voorlopig alleen als een soort fotopuzzel.

3 reacties op “Vrijwillige files”

  1. @Richard: Dank, dat verklaart meteen dat ik ‘m niet kon terugvinden op dat niettemin prachtige weblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *