Ga naar de inhoud

Toffe Donderdag

Blue Monday is de depri-maandag in de laatste volle januariweek: koud, donker, het begin van de vermaledijde werkweek, de goede voornemens onhaalbaar gebleken, het salaris nog niet gestort en geen feestdagen in het verschiet.

De dag was een bedenksel van de Britse psycholoog Cliff Arnall, berekend volgens een wetenschappelijk ogende formule.

bluemondee

Heeft Blue Monday ook een tegenhanger, vroeg ik mij vanochtend af, een dag waarop onze collectieve energie en levenslust optimaal is? Blije Vrijdag, Toffe Donderdag of Wonderful Wednesday? En zou het kunnen dat die dan ergens in de laatste week van augustus valt?

Ik kwam er zo op toen ik vanochtend naar mijn werk fietste rond half negen. Het was zonnig, graad of achttien, amper wind. Er werd al druk getrimd door fitte, gebruinde mensen, net terug van een sportieve vakantie. Paarden speelden tikkertje in de wei, honden ravotten onder goedkeurend toezicht van hun baasjes. Gespierde, gemotiveerde  mannen met aktentassen achterop fietsten naar hún baasjes, over de eerste schrik van het nieuwe dagritme heen en nog niet uitgeloogd door de dagelijkse motregen van suffe, zure mailtjes. Op  de rotonde bij Driehuis haalde ik slierten van mijn eigen leerlingen in. Proefwerken en overhoringen dreigden nog even niet, dat was ze aan te zien, ze zwierden lachend en dollend leswaarts.

Mag het nog een week zo blijven?

4 reacties op “Toffe Donderdag”

  1. Marius (RaDa-reda)

    @ Richard: Die hoofden van ‘Chicago’ doen toch aan beetje afbreuk aan de schoonheid van de muziek. En wat ik zelf niet terug kan vinden: ergens op het RaDa staat een rijtje verdrietige dagen in het Engels (Moanday, Loseday, Whineday etc.) met een ‘vertaling’. Beckett, Joyce, cummings? Maar waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *