Ga naar de inhoud

Wurgsla

De afgelopen drie dagen verbleef ik beroepshalve in Londen (vijftig leerlingen in mijn kielzog) , dus verwacht van mij niet stante pede een salomonsoordeel over de heetste lokale hangijzers van deze tropische week.

Denk daarbij aan het gemeentevoorstel om (nu de termijn van Nuel Gieles spoedig verstrijkt) voor de verandering eens een stadsdichter te benoemen die niet uit Haarlem komt (maar uit België), die niet één man/vrouw uit één stuk is (maar een wisselende oproepkracht uit de kaartenbak van de Brusselse organisatie deBuren) en die niet per se het verschil hoeft te kennen tussen een sonnet en een epos. En als hij/zij de weg van Oude naar Nieuwe Groenmarkt niet kan vinden zonder Google Maps, stappen wij daar lankmoedig overheen.

“Het poëzieklimaat wordt hiermee juist verdiept en verbreed”, verdedigt wethouder Jur Botter het door Ann Demeester aangedragen idee. Meestal gaat verbreding ten koste van verdieping, maar dit is kennelijk de uitzondering. Zoals gezegd, het RaDa houdt zijn kruit droog. Het gegeven dat George Moormann, Sylvia Hubers, Nuel Gieles, Bies van Ede en Lucas Hirsch één anti-Vlaams Blok vormen, neemt me ook wel weer voor het plan in.

Het andere hangste heetijzer zijn de aantijgingen van Jaap Moerman van de Fietsersbond, dusdanig getergd dat hij (ik baseer me op hetzelfde HD van 16-9) liefst een coup zou willen wil plegen, met Groen Links wethouder Cora-Yfke Sikkema als eerste slachtoffer. Afgaand op zijn woedende relaas over de deskundigheid van verkeersambtenaren, zou het goed kunnen dat Cryfke ze al jaren tegen bodemprijzen rekruteert bij deBuren uit Brussel, vanwege hun verfrissende kijk op vrijliggende fietspaden.

Maar waar wou ik het ook weer over hebben?

Vandaag kwam ik (kuierend, ontlondenend) bij een sloot ergens tussen het Kennemer Lyceum en de Randweg. Twee weken geleden was ik ook op die plek. Het water was toen geheel bedekt met schilderachtig kroos. Er werden vrolijke anekdotes opgehaald over nuffige katten die zo’n egaal groene vlakte voor een gazonnetje aanzagen en kopje onder gingen.

.

groenzee

.

Nu was het een ander verhaal. Egaal kroos is tot daaraan toe, maar nu was het kroos overwoekerd door een ander, net zo groen plantje.

.

Haarlempest

.

Een plantje met grootse plannen. Een bewoonster heeft de gemeente gealarmeerd, die het fenomeen niet herkende (“Waterzooi is het in elk geval niet”, stelde de opgetrommelde ambtenaar, die desgevraagd zei uit Gent te komen). Haarlempest / kroosdoder / wrattenkroos / slootslurper / wurgsla / plompmos? Niemand weet het vooralsnog.

De expansiedrift van deze soort baart mij zorgen, beste Haarlemmers. Als dit zo doorgaat rukt dat spul op richting Spaarne. Voor de zwanen is er geen doorkomen aan. Voor hen voelt het of ze door gesmolten asfalt paddelen.

.

waterploegen

.

En als we niet ingrijpen veranderen al onze sloten en vaarten in vrijliggende fietspaden! Gemeente, deBuren, doe iets!!!!

4 reacties op “Wurgsla”

  1. Jaja, dat is het Grote Kroosvaren! Als je er niets aan doet: nog erger dan eendenkroos. Bij gebrek aan licht gaat alle leven eronder dood. Op zich zijn het prima CO2 binders. Elke week afromen en Haarlem is een stuk dichter bij het klimaatneutrale ideaal! Doe je niets, dan sterft het kroos af, zakt naar de bodem en veroorzaakt allerlei problemen, zoals stank en zuurstofarm water.

  2. Aan mij kan het niet liggen, ik spoel de verfresten nog gewoon door de gootsteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *