Ga naar de inhoud

Fotoserie(us)

‘Een foto moet eerst en vooral weten te raken. Vervolgens gaat het om licht, compositie en techniek. Deze foto doet het allemaal en ook nog eens in de juiste volgorde.’

.

catgrange

.

Uh… nee, niet deze, dit is gewoon een beetje clickbait / een klikkenlokkertje – een gekke kattenfoto die ik deze zomer nam in Kings Lynn. De luie hotelkat, in een pose die zijn witte voorsokjes doet lijken op twee ogen en de hele kat op een nieuwe Muppet.

Het citaat bovenaan is van gastjurylid Bas Meelker en gaat over de winnende inzending bij ‘Nederland fotografeert’ (georganiseerd door NRC/Kamera Express). Die toont een energiecentrale in een Frans landscape/cloudscape. De maker, Rob Roos (50) heeft de afgelopen jaren aan de Fotoacademie gestudeerd en schoot niet bepaald vanuit de heup: ‘Ik ben er een paar keer omheen gereden en heb een mooi plekje opgezocht voor een foto. Ik heb een heel lange sluitertijd gebruikt, waardoor alles vervaagt en de stoom uit de centrale opgaat in de wolken.’

Zo’n krachtcentrale verroert zich niet (als het goed is) en poseert geduldig, als een luie kat in de zon. Dat scheelt al een stuk frustratie. Gisteren tegen achten was ik op  station Utrecht en nam een foto die tot mislukken gedoemd was. Op een tegenoverliggend perron waren werkzaamheden. Een kleine ploeg arbeiders in felgroene hesjes had daar bij een donkergroene bouwkeet een eigen kolonie, een eilandje van licht in de duisternis. Ze hadden kennelijk pauze, er werd niet geboord of gebikt. Graag was ik er eerst een paar keer omheen gereden of had ik ze gevraagd even niet te bewegen, zodat ik de sluitertijd… Als hij was gelukt, zou ik bij NRC/Kamera Express geheid hebben gewonnen in oktober (thema ‘kleur’).

.

werkeiland

.

‘Puur de werkelijkheid vastleggen is lastig; zodra je op het knopje hebt gedrukt is de realiteit alweer anders.’ Dat was Rob Roos weer en ja… tja… mja… wie zal hem tegenspreken? Gelukkig kan je met suboptimale foto’s ook een betoverend moment terugroepen. Een busreis met school bracht ons van Brussel naar de Belgische grens. Een daverend onweer vergezelde ons. Na een korte pauze zochten we de snelweg weer op, maar vlak voor ons voegde een gaggle ganzen in, doodgemoedereerd. Ze hadden hun eigen uitje en lieten zich niet opjutten door het gevaarte achter zich en de donderklappen en bliksemschichten in de atmosfeer.

.

ganzenvlucht

. 

Een collega schoot over het dashboard heen deze foto. Rob Roos of Henk Sloos had er vast meer mee gekund, maar die zaten niet in de bus, helaas.

Henk Sloos? Ja, RaDa-volger sinds het eerste uur en dit weekend bekend gemaakt als de trotse winnaar van de Adem Haarlem Fotowedstrijd (september). Wat een geweldige foto van De Houtvaart! Alles lijkt te kloppen (‘licht, compositie en techniek’) een verder ga ik jullie niet helpen bij het kijken, beste Raarlemmers.

.

Houtvaart

.

P.S. Foto geplaatst met toestemming van de fotograaf. Oh, kijk ook even naar Johnny Weismuller bij de historische foto’s van de Houtvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *