Ga naar de inhoud

Herfstsluiers

Ter nagedachtenis aan mijn Tante Annemarie verbreid ik in het voorjaar graag haar vondst ‘lentesluiers’, zoals zij de zweem van groen placht te noemen die uitbottende blaadjes dan over het landschap leggen. Gisteren, wandelend in de Kennemerduinen, zag ik overal een rooodpaarse bessengloed – zullen we die dan maar herfstsluiers noemen?

.

bessengloed3

.

bessengloed

.

Een paar van die bessensoorten kan ik nog wel thuisbrengen. Meidoorn, egelantier en kardinaalsmuts, maar er zijn er meer.

.

bespoets

.

Gisteren was zo’n dag dat het leek of al die besjes afzonderlijk waren geboend en opgepoetst, om ze extra te laten blinken in de zon. De duinen doen mee aan de publieksverkiezing van het mooiste natuurgebied, zou het daarmee te maken hebben? Want ook verder leek het qua presentatie wel een Open Dag:

.

herfstkleuren

.

De dieren kwamen bij toerbeurt naar onze stem dingen. De Hooglanders poseerden stoer. We ontmoetten een kudde verdacht schone schapen, van wie sommige uitzonderlijk aanminnig,

.

duinschapen

.

en op een bospaadje kwam (in opdracht van de boswachter?) een peloton zwarte pony’s langs, op een sukkeldrafje.

.

pony's

.

Alleen de konikspaarden lieten zich niet voor dat PR-karretje spannen, die vertoonden zich niet. Die zal het een biet wezen of de Drentsche AA wint of de Weerribben, of Saba of de Biesbosch. Ze hebben gelijk!

Nou, nog een paar paarse bessen als toetje. Bij het betreden van onze eigen straat zagen we (laag bij de grond, tegen een gevel) deze nogal synthetisch uitziende soort.

.

paarsebessen

,

Callicarpa, oorspronkelijk uit China. En mochten jullie meer bessen willen in het RaDa, laat het gerust weten. De Redactie houdt zich altijd aanbevolen voor leuke ideeën en nieuwe suggesties.

2 reacties op “Herfstsluiers”

  1. Het najaar is inderdaad bessentijd. Een wandelingetje in de duinen levert je zo vier vijf soorten op: Meidoorn, Sleedoorn, Rozebottel, Liguster, Gelderse Roos, Kardinaalsmuts.. Die laatste mag misschien niet echt een bes worden genoemd, maar kleurt wel mede het landschap.
    Eigenlijk is de zomer in bijna alle opzichten de mindere van voor- en najaar. Het licht is te hard, het is minder kleurrijk, de vogels houden zich, na een voorjaar hard werken, koest en zingen nauwelijks meer. Het is misschien wat warmer, hoewel dit jaar de zomer in september viel, geloof ik.

    Kritische noot: “ontbotten” in relatie tot bomen en planten bestaat, maar betekent precies het tegengestelde wat jij hier bedoelt. Het weghalen van knoppen om sterkere groei te bevorderen; dat is ontbotten. Jij bedoelt “uitbotten”; het uitlopen van alles dat groeit en bloeit (en ons altijd weer boeit).

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Hans Valk: Dat gaan we snel veranderen (voor natuurmens heb ik nooit gedeugd)! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *