Ga naar de inhoud

Taartjes gezocht

Bakker Van Vessem verkoopt geen gebakjes meer, ontdekte ik deze week. Zitten niet meer in het assortiment. Wel zespersoons staven, stammen, Schnitten en snedes zo groot als briketten, maar mijn favoriete antidepressivum, de bananensoes, maken ze niet meer.

Idem de slagroompunt, de moorkop (tegenwoordig roetkop?), het gemberschuitje, de appelrondo, het vruchtengebakje, de aardbeienschelp. Wat moet de alleenwonende die zich verkneukelt op een traktatie bij de koffie? Of die de buurvrouw wil uitnodigen?

Ik onderwierp de verkoopster aan een kruisverhoor, maar die kwam niet verder dan dat het te bewerkelijk was geworden. Daar had ik nog wel een kanttekening bij willen plaatsen (zie Voor inwendig gebruik), maar dat arme meisje kon het ook niet helpen. En op de website van Van Vessem draait het vooral om hun specialiteit: gebakken lucht.

Het is bewezen dat mensen die af en toe iets lekkers eten gelukkiger zijn.’ [bedenk zelf drie redenen, RaDa-reda]

Als ambachtelijke bakker is ons smuladvies:

  • Kies iets dat ècht heel lekker is
  • Dat heel erg vers is
  • Houd rekening met de seizoenen

Deze drie factoren zorgen voor een geluksgevoel, want lekker eten geeft voldoening.

Ik ging naar huis met een bessen-cheesecake of zoiets en een knorrig gevoel. Alsof niets meer heilig was. Alsof er een lange lijn was doorgesneden naar de verrukkelijke taartjes die ik als zesjarige bij mijn oma in Breda kreeg. Naar feestjes lang geleden en verjaardagen in vervlogen tijden. Dat vond ik wel een beetje kinderachtig van mijzelf.

P.S. Een foto van de Ostadestraat/Kleverparkweg (‘mijn’ Van Vessem zit daar) gistermiddag:

.

ostadestraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *