Ga naar de inhoud

Ontroerende Onzin

Publiciteit is een vak – als íemand dat weet is het Ronit Palache, die beroepshalve de boeken van uitgeverij Prometheus promoot.

Afgelopen donderdag was de presentatie van haar eigen eersteling, Ontroerende Onzin, gebundelde interviews uit het NIW, 125 gesprekken over het wezen van het jodendom. Duidelijk een boek waar aandacht aan is besteed. Neem alleen al het omslag, dat is samengesteld uit miniatuurtjes van Thomas Schlijper

.

omslagpalache

.

Gisteren had Palache een groot interview in de NRC; en op de voorpagina stond ze centraal in de triptiek met leeslokkertjes, tussen Erdogan (Zwarte Turk, sultan of potentaat?) en een embryo uit de digitale 3D-Atlas van het Prilste Leven. Een glamourfoto, gemaakt in het nieuwe, ook niet bepaald sjofele pand van Prometheus.

.

ontroerendeonzin

.

En omdat het om de details gaat (zeggen ze): onder Erdogan staat ‘prijs €2,50’, onder de embryo staat ‘jaargang 47 no.48’ en de middenfoto heeft deze extensie:

.

ronithak

.

Als dat boek niet verkoopt, zal het aan de PR niet liggen in ieder geval. Noch aan de inhoud trouwens. Ik kan er moeilijk onpartijdig over schrijven: Ronit was een leerling van me op Joodse Scholengemeenschap Maimonides (waarvan ik de gekte en het kabaal soms mis) en we ontmoeten elkaar af en toe voor de gezelligheid. Dus dan maar partijdig (en die campagne is al zo gelikt dat de steun van het RaDa hoe dan ook weinig gewicht in de schaal legt).

Wat Ontroerende Onzin zo sterk maakt is dat het (zonder te oordelen) laat zien hoe uiteenlopend de achtergronden, opvattingen en gevoelens zijn binnen de Nederlandse joodse gemeenschap (die ondanks alle verschillen wel degelijk een gemeenschap blijft). In een vaak binaire voorgestelde wereld (meer of minder Marokkanen?!?) doet dat weldadig aan. Al die verhalen (verdrietig en hoopvol, wrang of troostend) vullen elkaar aan en vormen samen een indrukwekkend eigentijds mozaïek. 

Over Marokkanen gesproken, bestaat er over hen al een dergelijk boek? En over onze Turken, in alle maten, soorten en leeftijden? Zo is een aardige reeks samen te stellen. En Ronit doet de publiciteit, stel ik voor. 

1 reactie op “Ontroerende Onzin”

  1. Iemand van Joodse komaf de publiciteit van de Marokkanen en Turken laten verzorgen? Dat levert vast publiciteit op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *