Ga naar de inhoud

Stadsdichter

Haarlem kiest deze maand een opvolger voor Nuel Gieles, die zijn termijn van vier jaar bijna heeft volbracht. De nieuw te benoemen stadsdichter wordt een van vijf onlangs door de vakjury genomineerde kandidaten. Het publiek heeft nu tot 19 december om zijn voorkeur kenbaar te maken.

Traditioneel gaat de verkiezing gepaard met uitbundig gekrakeel over de procedure en hoon voor het dilettantisme van de organiserende partij, de gemeente. Aan kinnesinne en animositeit schort het nimmer in dichterskringen; men kent en scant elkaar sinds jaar en dag, schurkt veelal tegen dezelfde toog en verdringt zich nu kortstondig rond dezelfde eenpersoons ruif.

Voor de liefhebber pookt Max Sipkes een aantal oude vuurtjes nog eens op in het HD van vandaag en steekt nieuwe aan. Wat een bof, dat nam het RaDa werk uit handen en stelde mij in staat te kiezen voor een onconventionele, volstrekt originele benadering: ik besloot ALLE vijf de gedichten integraal te gaan LEZEN en beoordelen. Op hun merites, wel te verstaan.

Wat een rotwerk! Niet het lezen, wel het beoordelen. Want je wijst – hoe je ze ook prijst – vier afvallers aan (wordt ‘wegnomineren’ nog gebruikt op tv?). En het zijn niet de minsten in de line up: Bas Belleman, Bies van Ede, Gerrie Hondius, Willemien Spook of Grim Bouwmeester [hé, elk vier lettergrepen, als je bij Gerrie een beetje smokkelt].

Grims gedicht was me te wee. Die dus niet. Gerries ‘Verklaring’ blijft ondanks de inventiviteit (‘Zeker, er zijn flammkuchen, / en selfiesticks, en zestig soorten gin. / Quinoa en kombucha, / ik ga nergens tegenin’) precies wat de titel belooft en stijgt niet onverhoeds tot grote poëtische hoogte. Bas Bellemans ‘Anthony Fokker’ stijgt zoals bekend wel op maar zijn gedicht blijft voor mij te ijl, boven de stad zwevend in plaats van mij er met de neus in wrijvend. Bies’ Homerus gaat op de begane grond neo-anarchistisch tekeer – nietsontziend, blind om zich heen meppend.

Nachtegalen zingen niet, ze vloeken en verketteren
in een taal die alleen nachtegalen spreken.

Dat is Bies op zijn best! Zonder de neus van Mulisch (een beetje te prominent, zo centraal in het gedicht) had ik misschien op hem gestemd. Hoewel, ‘Oever van de stad’ van Willemien Spook is volkomen gaaf en overtreft voor mij de andere inzendingen qua doorleefd Haarlem-gevoel. Het voelt als verminking er een strofe uit weg te rukken, dus plaats ik het hier helemaal (voorlopig zonder toestemming van de auteuse maar het is voor een goed doel).

.

Oever van de stad

Ik sta in een regen die kuiltjes tikt
aan de ringdijk, dwaze dwingeland
goedmoedig van aard en aarde
de slaap gevat als een huilend kind
op een gruizig grijs hemelbed
in een polder vol plassen en poelen

ik ben geen wind, geen dijk, geen water
ik ben voeten en handen, oren, ogen
voor R-net, flat en minaret
gebroederlijk aan de rand gezet
voel de wind die scheert langs het
Schalkwijk waarover men schampert

maar waar ik dit vind – dit alles

waar Heer Weiland zich wijdt aan
zijn koeien, hun hoofden gebogen
als ik: klein van schaamte
geen vee te zijn waar zoveel vee is
geen gras waar groots het groen en
geen vleugels waar alles vogel

een hooggeschouderde reiger
speelt Bavo aan een Spaarnesloot
het klatert goud voor wie wil horen
hoe regen zachtjes kuiltjes tikt in het
Schalkwijk waarover men schampert
en mijn hart in mijn huis is gaan wonen

5 reacties op “Stadsdichter”

  1. Voor wie aan een gedicht niet genoeg heeft een link naar ‘De staat van Haarlem’, een omvangrijk document waar werkelijk elke stoeptegel aan de beurt komt

    file:///C:/Users/A.Schulp/Downloads/De_Staat_van_Haarlem2016.pdf

    Voorwaar een stad die bezig is met zichzelf

  2. hoewel ik 1 van de krakelers ben in deze (en kijk, tradities moeten er wezen) en niet van zins was een voorkeur uit te spreken voor één der gekandidateerden, zeg ik bij deze: ik onderschrijf van harte uw stemadvies (en de kanttekeningen bij de diverse inzendingen evenzeer, bij de weg…). Moge de beste verkozen worden, zogezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *