Ga naar de inhoud

Ilja’s keus

Meer literatuurpolitiek in het RaDa? Het zat niet in de weekplanning, maar kan ik mij afzijdig houden als Haarlems Dagblad regiopagina 6 bijna geheel aan het Haarlemse aandeel in de Dikke Pfeijffer wijdt?

En daarbij een bleek fotootje plaatst van de huisdichteres, met het onderschrift ‘Sylvia Hubers ontbreekt’? Alsof ze toevallig net even een blokje om was toen Ilja nederig aanbelde, in plaats van dat die verkaasde classicus moedwillig haar inspanningen van de laatste dertig jaar versmaadde.

Zou jij Pfeijffer andersom wel hebben opgenomen in de Dikke Hubers, probeerde ik de zaken in perspectief te plaatsen. Nou dan! Liever word je als dichter natuurlijk wel opgenomen in de bloemlezing, laten we wel wezen, maar het heeft geen zin over zo’n miskenning te blijven dreinen. Dus wat mij betreft jammer dat de krant nog wat zout in het wondje strooit, ten overstaan van 50.000 lezers. Anderzijds, als een op de honderd uit verontwaardiging over zoveel onrecht een exemplaar van Hier moet ik ingrijpen aanschaft, komt er weldra een tweede druk.

Bas Belleman ‘made the cut’, zoals golfers dat geloof ik noemen, maar gloeit niet van enthousiasme. Zijn rijpere werk werd veronachtzaamd ten faveure van ‘het openingsgedicht uit [zijn] debuutbundel’, waarin een achtjarige droomt van een carrière als snookerprof. Ik zag het direct helemaal voor me. Belleman in gilet, kalm zijn afwegingen makend boven het groene laken van The Crucible. Moeiteloos vervloeide hij in Ken Doherty (die er als kleine Ierse jongen misschien wel van droomde een heuse bard te worden).

.

bardsnooker

.

Wat de bloemlezing betreft: mijn bavocentrisme gaat niet zo ver dat ik belangstelling kan opbrengen voor de vraag hoe ‘we’ het doen in de literaire beurskoersen (Frederik van Eeden van 6 bij Komrij naar 1 bij Pfeijffer; Jacobus van Looy van 6 naar 1; Victor van Vriesland van 3 naar 1, enz.). Er komen nog genoeg lijstjes langs de komende weken.

Nah, ik had over MAF willen schrijven, de takeaway & cadeauwinkel op het station, maar wacht nog even tot het grand café ook geopend is. Oei, het is een nieuw project van de eigenaars van Parnassia. Als dat maar goed gaat

1 reactie op “Ilja’s keus”

  1. Heeft hij ook niet Herzberg integraal weggelaten? Ze hadden die jongen van Gerbrandy moeten vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *