Ga naar de inhoud

Regenschijn

Goed, we hadden het vreemde plan opgevat om rond de jaarwisseling naar Orkney te gaan. Vanwege de Ba’ (later meer) en omdat we het niet konden helpen.

Die Schotse eilanden liggen op dezelfde breedtegraad als Oslo en St. Petersburg, dus bij wijze van lichttherapie hoefden we er niet heen, zoveel was vooraf al duidelijk. Desondanks kwam het als een schok toe we de treinreis onderbraken voor een overnachting in de Highlands, in het plaatsje Helmsdale: de zon vond het tegen een uur of drie al weer welletjes en zakte futloos richting horizon. Als goedmakertje kleurde hij de hemel vlammend rood, om pas zeventien uur later met zichtbare tegenzin zijn rentree te maken.

En dan was dat een heldere dag. In Stromness (onze eindbestemming) hoorden we de volkswijsheid ‘There’s no such thing as bad weather, there’s only bad clothing; het kwam er in de praktijk op neer dat we in ons huisje wachtten op het eind van een regenbui en er dan het beste van hoopten. Droog hielden we het zelden bij zo’n opportunistische wandeling, maar storm, zon in de spaarstand (weerkaatst in de golven) en al dan niet sproeiende wolken stonden dagelijks garant voor een boeiend schouwspel. Hieronder een aantal foto’s die laten zien waarom wij behalve nat en verkleumd vaak ook opgetogen terugkwamen.

.

stromness1

.

En wanneer de zon even vrij spel kreeg van de opdringerige oceaanfronten, dong ieder steentje in de ‘dry stone walls’ (hoezo, ‘dry’?) naar de aandacht van de camera.

.

stromness2

.

stromness3

.

.

stromness4

.

Het straatmeubilair / veldmeubilair was berekend op de woeste omstandigheden, getuige deze met zorg en toewijding geconstrueerde tweezitsbank:

.

veldmeubilair

.

.

stromness5

.

.

stromness6

.

Op de guurste dag (de regen kreeg versterking van hagel en natte sneeuw) gingen we op herhaling naar de Ring of Brodgar bij het Loch of Stenness. Nog even imposant als de vorige keer dat we er waren (en als 4000 jaar geleden toen het een nieuwbouwproject was), maar ons geklappertand deed wel afbreuk aan de magie van die plek.

.

RingofBrodgar

.

Hadden onze neolithische voorouders betere regenkleding dan wij of was met reusachtige stenen sjouwen toentertijd de beste remedie tegen de kou?

.

4 reacties op “Regenschijn”

  1. Jaloers. Willen we ook graag naar toe. Volgens mooie docu BBC van vanavond (terugkijken!) was het Orkney in die tijd geheel bebost en was het klimaat een stuk zachter, 5000 jaar geleden. Nieuw bewijs overigens, dat oudste nederzetting daar van 5500 jaar terug dateert, nog voor Stonhenge!

  2. Dag Marius,

    Mooie foto’s. In 2009 waren wij drie dagen op / in (?) Orkney als onderdeel van een reis door Schotland. Dat was wel in de zomer! Bij de Ring of Brodgar stond ik op dezelfde plaats als jij toen ik een foto maakte. Kijk hier maar eens: http://www.arnodb.nl/onderweg/ en klik dan op ‘Orkney’.

    Arno

  3. @Arno: ja, en aan die ‘sea-stacks’ (Old Man of Hoy, etc.) ben ik ditmaal niet eens toegekomen (te donker toen we erlangs vaarden)…
    @FR: Die docu zag ik aangekondigd in de lokale pers; ben benieuwd!

  4. Ik las in ‘Jacobs Vlucht’ de mooie zin ‘Als je in Ouderkerk wacht tot het droog wordt, kom je niet veel buiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *