Ga naar de inhoud

Zwijgen voor de Vrijheid

Onder de kop ‘Monddood’ schrijft ‘Ariejan Korteweg’ vandaag in de Volkskrant over Rob de Jong, die overliep van de Haarlemse VVD-fractie naar de landelijke PVV, waar hij nu als nr. 31 op de kandidatenlijst prijkt.

Na zijn tamelijk summiere persverklaring heeft De Jong, anders nooit om een woordje, een praatje of een leuterverhaal verlegen, zijn overstap niet verder toegelicht. Volgens Korteweg, die tot tweemaal toe telefonisch probeerde iets van de beweegredenen te achterhalen, heeft hij zich inmiddels onderworpen aan de door Wilders opgelegde kadaverdiscipline. Zwijgen voor de Vrijheid!

Dat De Jongs voormalige VVD-maatjes beduusd zijn valt te begrijpen, maar ook anderen hebben het er kennelijk nog steeds moeilijk mee. Neem SP-raadslid Frits Garretsen. Die is ‘geschokt’, want hij zat samen met De Jong in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. ‘Dat De Jong toen al het gedachtengoed van de PVV moet hebben gekoesterd, vindt hij moeilijk te verkroppen.’ 

Heeft het maar een haartje gescheeld of we hadden een PVV-burgemeester gehad? Door de machinaties van De Jong, die wolf in jakhalskleren? Zou het werkelijk? Maar los daarvan, zelfs in een vertrouwenscommissie kan je te goed van vertrouwen zijn, lijkt mij. Kan het dat Garretsen nog nooit heeft gehoord van verborgen agenda’s, van stiekeme allianties, van intriges en bijbedoelingen? Van politiek, zeg maar?

.

kameraden

.(foto Paul Vreeker / United Photos)

Het heeft er veel van weg dat de man nazorg behoeft. Dat besmette colbertje van hem, waar Rob de Jong ooit nog zo kameraadschappelijk op leunde, heeft hij vast al drie keer naar de stomerij gebracht.

1 reactie op “Zwijgen voor de Vrijheid”

  1. Ja, die Frits. Maar die komt er wel weer bovenop hoor; uit betrouwbare bron heb ik via Stortemelk op Vlieland begrepen dat hij daar opschept over alle wethouders die hij ten val brengt, met zijn donkerblauwe maatpak-kameraad. Hoe paars wil je het hebben? Zou fijn zijn als de SP ook in Haarlem weer gewoon SP werd. Al kennen ze ook daar kadaverdiscipline en zwijgplichten (dat laatste dan weer uit een dichterbijer betrouwbare bron uit het stadhuis…)

    Ach ja, die Frits… Over Rob maak ik mij geen zorgen; horen we nooit meer wat van…
    p.s.: complimenten voor de titel van dit stukje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *