Ga naar de inhoud

Tata Haarlem

Zojuist heeft Wesley So met overmacht het Tata Steel Chess toernooi gewonnen. Afgelopen woensdag speelden de veertien grootmeesters uit de hoofdgroep hier in Haarlem in de Philharmonie (in een eerdere ronde gingen ze al op excursie naar het Feijenoord-stadion).

Vanuit PR-oogpunt heeft dat verkassen ongetwijfeld voordelen voor onze stad (vergelijk het met de Tour die in Utrecht begint), maar als toeschouwer was ik niet kapot van het idee. Commentaar en interviews vonden plaats in de onvolprezen Kleine Zaal. Dat was prima.

.

Tataso

.

Hier is Wesley So aangeschoven om zijn partij toe te lichten; bescheiden, met een ontwapenende glimlach en aan het eind van een voor hem gunstig uitpakkende variant soms een kinderlijk hinnikje/grinnikje. Aronian en Giri kwamen ook langs, geestig en onderhoudend.

Daar stond tegenover dat de Grote Zaal van het concertgebouw een merkwaardige aanblik bood, met pakweg vijftig toeschouwers, die onderuitgezakt in hun stoelen naar het podium staarden. Hier miste ik de achthonderd figuranten die het in Wijk aan Zee zo leuk maken om een kijkje te nemen: de amateurschakers die een tienkamp spelen en die hun hersenen even meedogenloos afbeulen als de coryfeeën met hun ratings van 2750 en hoger. Er wordt gezwoegd, gezucht, gezweet, binnensmonds gevloekt; studenten van de zenuwtic kunnen hier hun hart ophalen. Het mooie is, alle speelniveaus zijn vertegenwoordigd. Het is alsof je bij een Touretappe in één oogopslag niet alleen het profpeloton ziet, maar ook nog eens duizenden toerrijders op opoefietsen en driewielertjes.

Vanuit de commentaarstudio in Wijk aan Zee had je een prachtig uitzicht op de volgepakte zaal. Hier (tussen oud-wereldkampioen Anatoli Karpov en presentator Seirawan door) kunnen jullie zien wat ik bedoel.

.

karpowan

.
Dus Tata in Haarlem, graag! Maar verhuis dan het héle circus (met erwtensoep en al) en niet alleen de 14 grootmeesters van Tata Steel Masters.

.

P.S. in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *