Ga naar de inhoud

Vertrouwen

Volstrekte onzichtbaarheid was mij het liefst geweest deze zondagochtend (ik was grieperig en vrijdagavond brak er – krak! –  een voortand af), maar een lege provisiekast noopte mij tot winkelen.

Ik stond bij de kassa mijn tas in te pakken toen de jonge vrouw na mij een kreetje slaakte (een kreetje, geen verwensing!). Bankpasje thuis laten liggen. En bij de Marqt kun je alleen pinnen. De caissière bood aan de boodschappen zolang ergens weg te zetten, dan konden ze later… Maar nee, het was een heel eind fietsen en er was haast bij. Toen tot overmaat van ramp de havermoutzak ook nog openscheurde, bespeurde ik een begin van ontreddering.

“Als ik het pin, kunt u het dan met uw telefoon naar mij overmaken…?” Een dankbare glimlach, die weer verstarde toen ze besefte dat háár app niet compatibel was met míjn bank. “Ik zou u natuurlijk ook kunnen vertrouwen…” Ik zei het zonder nadenken. “Dat heeft op zich ook wel iets. Vertrouwen.”

.

duplicaatbon

.

Dat slappe gelul van mij, daar zou ik eens mee op moeten houden. Want hierna was er geen weg terug meer; het was een Principiële Kwestie geworden. Dit kon ik niet laten volgen door ‘bij nader inzien, van iemand die kurkumathee drinkt kan je alles verwachten, dus hier ga ik mijn vingers niet aan branden’.

Dat hoefde ook niet, ik had mijn besluit al genomen. Ze bezwoer me tot twee maal toe met overbodige overredingskracht dat ze direct na thuiskomst het bedrag zou overmaken. Ik had als voorzorgsmaatregel een foto van haar kunnen nemen of om een vingerafdruk  kunnen vragen voor ‘Spoorloos’ of ‘Opgelicht’. Maar het voelde beter zonder.

Pas nadat ik dit stukje heb gepost ga ik kijken of er €47,07 is bijgeschreven op mijn rekening (ik vertel het jullie overmorgen). En de echte vraag is: als dat niet zo blijkt te zijn, doe ik dan volgende keer hetzelfde?

 

P.S. Meer over Vertrouwen in Soft Touch en het vervolg
Nog een P.S. In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

8 reacties op “Vertrouwen”

  1. Als de dame in kwestie niet betaald kun je je troosten met de gedachte dat zei meer heeft verloren dan jij.

  2. Wel stijlvol en van een zeker lef getuigend om dit bij de Marqt te doen en niet bij de Lidl

  3. @schulp: Sla jij het Lidl-publiek hoger of lager aan qua moreel gehalte? Op zich interessant om uit te zoeken, alleen krijg je zo’n naam als je dagenlang rondhangt bij kassa’s, loerend op verstrooide klanten zonder pinpas.

  4. Heb je inmiddels al naar je over-en bijschrijvingen gekeken of er een bedrag van 47,7 euro is bijgeschreven? Ben benieuwd.

  5. Marius (RaDa-reda)

    @Rigo: Ja, zondag was het er nog niet (even slikken), maar gisteren wel, met erg lieve woorden!

  6. Zekers, want er blijft toch altijd een risico aan geld lenen aan mensen die je niet kent.

  7. @rigoreus Ik heb het niet over publiek maar over een flinke rekening. Mijn bewondering achterdocht blijken inmiddels gelogenstraft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *