Ga naar de inhoud

Oorkleppen

Er is een land waar de mannelijke oorlel in onbedekte staat zo onweerstaanbaar aantrekkelijk wordt geacht dat hij een bedreiging is voor de goede zeden. Je krijgt een eervolle uitnodiging dat land te bezoeken, alleen is het dragen van oorkleppen voorgeschreven. Ga je er dan heen, als man, en dráág je die oorkleppen?

Momenteel wordt in Teheran het wereldkampioenschap schaken voor vrouwen gehouden. Gisteren maakte ik dit screenshot van de Oekraïense Alexandra Kosteniuk (rechts) en Pia Cramling uit Zweden, beiden getooid met hoofddoek.

..

Schermopnamecramling

.

Kosteniuk baatte in het verleden behalve haar bedrevenheid in het schaakspel ook graag haar vrouwelijke charmes uit. Als Chess Queen schuin streepje chessbabe. Verdrietig, hier is ze gecapituleerd voor de religieuze onverdraagzaamheid van de organisatoren. Kan je denken. Zoals je zoveel kan denken. Want kijk, dit is dezelfde Pia Cramling van zo even, een 53-jarige veterane, nu in gezelschap van schaakjournaliste Anastasiya Karlovich.

.

piakarlo

.

Van Pia durf ik het niet te zeggen, maar ik verdenk Anastasiya er toch wel van dat ze een giechelig uurtje voor winkelspiegels heeft doorgebracht. Ongehinderd door principiële vragen en met goed resultaat. En als er dan een fotograaf in de buurt is als David Llada… (hij heeft een mooi schaakarchief op zijn site). Ook Sopiko Guramishvili werd door Llada vereeuwigd. Sopiko is de echtgenote van Anish Giri en werd eind vorig jaar moeder. Geen last van cameravrees; de Georgische draagt hier een jihab met een schaakknipoog. 

.

sopipopart

.

Het is om meerdere redenen een foto om lang naar te kijken. Sopiko werd gisteren uitgeschakeld voor de kwartfinales. Zouden de organisatoren haar nou een beetje missen of niet?

P.S. Op David Llada’s Facebook-pagina veel meer foto’s van #WWCC2017

P.S. in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *